Dostupni linkovi

Srbi (ne)učestvuju na izborima


Tu dilemu, prema jednom od lidera ove liste treba da resi zvanicni Beograd.
Sa druge strane Lista jos nije ispunila formalne uslove za ucesce na izborima, nije dostavila listu kandidata, programska opredelenja za koja ce se zalagati u Skupstini Kosova i druge formalnosti koje su neophodne da bi se takmicila za glasove kosovskih Srba 23. oktobra.

Oliver Ivanovic, jedan od lidera Liste za nas program kaze:

“Jos nije sastavljena lista. Mi smo u razgovorima, ocekujemo da se iz Beograda nesto promeni, u smislu da dodje do nekakvog saglasja, jer ovakva podela je tragicna za Srbe, koja deli politicko telo na najmanje dva dela”, kaze Ivanovic.

Sa druge strane misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Pristini istice da su uslovi za ucesce na izborima isti za sve politicke subjekte, i da to vazi i za listu Srba za Kosovo i Metohiju.

“Kao i drugi politicki subjekti koji su sertifikovani i ona treba da dostavi listu kandidata, kako bi se utvrdilo dali su oni registrovani kao glasaci na Kosovu, zatim treba da dostave politicku platformu kako bi glasaci znali njihove glavne politicke ciljeve”, kaze Sven Lindholm, glasnogovornik OEBS-a.

On istice kako ovaj politicki subjekat treba da pozuri kako bi ispunio uslove predvidjene pravilnikom o izborima i nezavisno od toga sto se na Kosovu glasa zatvorenim listama, njihova imena treba da su dostupna javnosti.

Na pitanje planira li Lista organizovanje predizborne kampanje Oliver Ivanovic odgovara:

“Mislim da u ovakvim okolnostima iako se budemo prijavili kampanje nece biti ”, kaze Ivanovic.

Da li to znaci da je lista prijavljena ili nije ?

“Ne, ne, ostavljen je prostor za nas. Mi smo jednostavno takav dogovor napravili da se saceka sa tim. Ocekujemo da danas ili sutra najkasnije imamo jasniji stav i onda cemo nakon toga i delovati. Kako god da bude, mislim da jednostavno necemo imati vremena za neku klasicnu kampanju, svesce se na medije i obilaske pojedinih mesta”.
XS
SM
MD
LG