Dostupni linkovi

SENT LUIS


Kandidat Demokratske stranke za predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), senator Džon Keri (John Kerry) tesno je dobio i drugi televizijski duel protiv kandidata Republikanske stranke, sadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša (George Bush), pokazuju istraživanja javnog mnjenja sprovedena nakon devedesetominutnog duela vođenog u Sent Luisu u Saveznoj državi Misouri.
Izazivaču Keriju je, po istraživanju televizije ABC, poverenje iskazalo 44% ispitanih, a predsedniku Bušu 41%, dok je prema anketi televizije CNN i agencije Galup (Gallup) odnos 47:45 za Kerija. Oba istraživanja sprovedena su na uzorku od 515 gledalaca, što uz grešku od 4,5% predstavlja tesnu prednost.
Dnevnik Njujork tajms (New York Times) ocenjuje da ni jedan od kandidata nije ostvario prednost. Novinske agencije Rojters (Reuters) i Asošijeted pres (Associated Press) navode da predsednik Buš nije uspeo da anulira bolji utisak koji je izazivač ostavio na gledaoce u prvom televizijskom duelu.
Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je predsednik Buš i dalje popularniji, mada izazivač nakon televizijskih duela smanjuje tu prednost.
Vodeće teme rasprave vođene u drugom televizijskom duelu bile su rat u Iraku, i unutrašnje teme – porezi, američka privreda, nezaposlenost i zdravstveno osiguranje.
Prvi televizijski duel je održan prošle sedmice, a poslednji, treći je u sredu, 13. oktobra i to u Arizoni. Tema bi trebalo da bude unutrašnja politika.
Izbori su 2. novembra.
XS
SM
MD
LG