Dostupni linkovi

Kosovski boj Tadića i Koštunice


“Rat predsednika i premijera”, “Pukla tikva”, “Kosovski boj”, samo su neki od naslova kojim beogradski dnevnici ilustruju potpuno različite stavove predsednika Srbije Borisa Tadića i srpskog premijera Vojislava Koštunice po pitanju izlaska kosovskih Srba na predstojeće izbore. U pitanju je različit pristup između Koštunice i mene a ne Vlade, jer Vlada nije raspravljala o ovom pitanju uprkos činjenici da u republičkom kabinetu tvrde drugačije, istakao je Boris Tadić. On takođe naglašava da pozivom Srbima da izađu na izbore pod određenim uslovima želi da se bori za normalne uslove njihovog života i postavlja sledeće pitanje:

“Kojim putem se borimo? Da li time što ne učestvujemo na izborima ili time što učestvujemo na izborima? To je suštinska razlika. O kojim podelama se radi u narodu, ko doprinosi nezavisnosti Kosova time? Na koji način se diskutuje danas u javnosti o ovom pitanju? Ja hoću da ukažem da je to vrlo opasno za jedno ozbiljno racionalno, promišljeno i odgovorno donošenje odluka u Srbiji.”

S druge strane, premijer Vojislav Koštunica podseća da odluka Vlade Srbije da ne pozove Srbe da izađu na predstojeće izbore počiva na planu Vlade iza koga stoji Skupština Srbije, poslanici Demokratske stranke i sam Boris Tadić u to vreme šef poslaničke grupe demokrata u republičkom parlamentu koji su glasali za ovakav plan.

“Predstavnici iz kabineta predsednika Tadića su takođe učestvovali u pregovorima koji su vođeni i u avgustu i u septembru, veoma su dobro obavešteni o svemu tome. Prema tome, postoji nešto što je zakon za svakoga, za Vladu, za njenog predsednika, za predsednika Republike, to je nešto o čemu odlučuje Skupština Srbije. Paralelno sa sukobom na najvišem državnom nivou, nastavljaju se, međutim, pregovori Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije o saradnji na lokalnom nivou. Ovo je za naš radio potvrdio potpredsednik DS Dušan Petrović, koji kaže da je prva runda razgovora već obavljena.

“Mogu da konstatujem da postoje sasvim ozbiljni izgledi da se u velikom broju gradova i opština Srbije formiraju prodemokratske većine. Sledeći krug razgovora biće održan u ponedeljak.”

Petrovićeve reči potvrđuje i portparol DSS Andreja Mladenović. Čini se, međutim, da će prava mera budućih odnosa dve stranke biti određena u Skupštini Srbije prilikom podrške pojedinim Vladinim zakonima, tim pre što je predsednik Tadić nedavno izjavio da više neće podržavati Vladu koja ne radi ništa. O tome Andreja Mladenović kaže:

“To može da se tumači na razne načine. Ja ne bih komentarisao svaku izjavu predsednika. Mislim kad se on vrati u zemlju da će ipak morati da objasni neke svoje izjave mnogo bolje i detaljnije. Za sada zaista ne mogu da kažem da će biti ozbiljnih promena, ali naravno, videćemo dalje da li će se nastaviti sa ovakvom kritikom Vlade i u skladu sa tim će verovatno biti i neka reakcija.”
XS
SM
MD
LG