Dostupni linkovi

Novi Sad će platiti radikalsku vlast


Otkazivanje posete američkog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Majkla Polta glavnom gradu Vojvodine planiranom za juče prema rečima Skupštine Vojvodine Nenada Čanka, samo je početak sunovrata koji očekuje ovaj grad.

“Verujem da će istim putem krenuti i svi mogući investitori ili bilo šta takvo jer niko ne želi da saučestvuje u svemu onome što će se na teritoriji Novog Sada događati u sledeće četiri godine pod radikalskom vlašću. Mislim da će sam grad Novi Sad platiti veliku cenu u svemu ovome.”

Predstavnici Demokratske stranke su saopštili da su tokom prethodnih dana uništeni reflektori koji su osvetljavali Katoličku crkvu na centralnom novosadskom Trgu slobode, a koje je u septembru postavila gradska vlast. Župnik Janoš Strikovic:

“Koliko smo videli, pre deset dana prvi put nabacili su stub od gvožđa što zabranjuje ulazak u dom i razbili su. Pa posle toga još je radilo to sve, i sad opet, pre otprilike četiri dana, i drugo je razbijeno, i sad više ne svjetli.”

U novosadskom SUP kažu da niko dosad nije prijavio uništavanje reflektora tako da istraga nije ni pokrenuta. Predstavnici Katoličke crkve u Novom Sadu smatraju da je to trebalo da uradi gradska vlast koja je refletkore i postavila, naglašavajući da oni ovaj incident neće prijavljivati policiji. Sa druge strane, u trenutku vakuuma, kada stara vlast odlazi a nova se još nije konstituisala, teško da će iko, pa i sama gradonačelnica, uopšte i razmišljati o reflektorima. Komentar na optužbe da je za pomenuta dva slučaja – otkazivanja posete i uništene reflektore kriva radikalska vlast nismo uspeli da dobijemo od same gradonačelnice Maje Gojković, ali nam se na telefon odazvao Igor Mirović, predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Novom Sadu, koji je Gojkovićku prvog radnog dana i dopratio u kabinet prvog čoveka grada.

“To su izmišljotine Demokratske stranke. Ko gubi ima pravo da se ljuti. U toku je jedna mirna primopredaja vlasti od starih organa prema novim. Narednih dana očekuje se završetak izbora za Skupštinu grada, konstituisanje nove skupštine, i sve te optužbe su više odraz njihove lične kulture i još jedan dokaz da je zaista i trebalo da pobedi Maja Gojković, da unese red, disciplinu, odgovornost, donese pravila za ponašanje lokalnih organa vlasti. Dakle, Demokratska stranka u starom maniru izmišlja. ”

I konačno, da li će sa radikalskom gradonačelnicom biti Exita 05 i u kojem obliku? Rajko Božić, Exit tim:

“Exit je udruženje građana i sigurno je da sadašnja gradnačelnica ne može da postavi svog čoveka koji će da vodi festival. E, sad, u vlasti je i topuz, pa pretpostavljam da ona ima neke mehanizme pritiska ali sigurno je da će o festivalu odlučivati oni koji su ga i dosad vodili.”

Da li će biti Exita, novih reflektora, stranih investitora i ambasadora u glavnom gradu Vojvodine, zavisiće svakako i od nove gradonečelnice Novog Sada. Međutim, i od nove gradske skupštine koja se još nije konstituisala bez jasnih naznaka kada bi to uopšte moglo i biti, s obzirom da sve strane ostaju pri svojim stavovima da DSS neće sa Čankom i Kasom, a da im Koštunica poručuje da ne bi trebalo ni sa radikalima, tako da skupštinska većina čini i za demokratsku i za radikalsku opciju ostaje teško dostižna.
XS
SM
MD
LG