Dostupni linkovi

Neprikosnoveni gospodar rata u Srebrenici


Pod predsjedanjem suca sa Malte, Carmela Agiusa, na samom početku suđenja Naseru Oriću tužba i odbrana su dale svoje uvodne riječi. Zastupnik tužbe, holandski advokat Jan Vuben, rekao je da će tokom procesa dokazati da je Orićev ratni cilj bio da se područje Srebrenice očisti od srpskog stanovništva i da su zločini nad lokalnim Srbima činjeni kako bi se taj cilj ostvario. U periodu od 24. septembra 1992. i 20. marta 1993. godine, na koji se odnosi optužnica, bezobzirno su razarana sela pretežno nastanjena Srbima, potom su ona paljena, a seljani ubijani, kazao je tužilac.

"Orić je bio neprikosnoveni gospodar rata pod čijom su komandom počinjeni ratni zločini - ubistva, uništavanje naselja, pljačka. On je bio obavezan da kao komandant poštuje zakone i običaje rata, ali je izabrao da ih stalno krši. Nije spriječio bezakonje svojih trupa i nije kaznio vojnike koji su počinili zločine. To je odgovaralo njegovom cilju - da očisti Srbe iz okoline Srebrenice i da im razaranjem i pljačkanjem sela onemogući da se ikada vrate", rekao je Voben u svojoj uvodnoj riječi.

Vuben je precizirao da su jedinice Armije BiH pod Orićevom komandom od maja 1992. do februara 1993. spalile, ili na drugi način uništile i opljačkale najmanje 13 sela i zaselaka sa pretežno srpskim stanovništvom, u opštinama Bratunac, Srebrenica i Skelani.

Zločini kojima se tereti Orić ne smiju se posmatrati izdvojeno iz povijesnog konteksta u kojem se tada nalazila ova zaštićena zona UN-a, rekao je na početku svoje uvodne riječi Orićev branilac John Jones. Zašto je Srebrenica bila enklava, dodao je, zašto je sve vrijeme rata ona bila okružena “pojasom smrti”? Zato što su bosanski Srbi genocidom etnički očistili kompletno područje oko Srebrenice. Ova enklava je bila pretvorena u koncentracioni logor, u kojem su ljudi ginuli svaki dan, kazao je Jones. Ne smijemo dozvoliti tužbi da ovaj sud uvede u “prostoriju sa ogledalima”, u kojoj se istina o kojoj govore svi dosadašnji slučajevi neće vidjeti, rekao je u svojoj uvodnoj riječi Orićev branilac. On je kazao da je ključno pitanje u ovome procesu: Da li je Orić uopšte mogao imati kontrolu nad stanovnicima grada u kojem je bilo na desetine hiljada izbjeglica, grada koji je svakog momenta očekivao novi masakr, zaključio je Jones, pozivajući suce da se “stave u cipele Nasera Orića” i procijene da li je optuženi zaista mogao kontrolirati situaciju u Srebrenici.

Orića je 11. aprila 2003. godine u Bosni uhapsio SFOR, a četiri dana kasnije on je u prvom pojavljivanju pred sudijom Haaškog tribunala izjavio da nije kriv.
XS
SM
MD
LG