Dostupni linkovi

Krajina demokratski progovorila


Općinski izbori pokazali su kako je Bosna i Hercegovina i dalje etnički podijeljena zemlja. To pokazuju rezultati, prije svega, na području Federacije BiH, gdje je Hrvatska demokratska zajednica ubjedljivo pobijedila u sredinama sa većinskim hrvatskim stanovništvom, a Stranka demokratske akcije, pored već tradicionalnih područja, osvojila glasove birača i u jednom broju općina u kojima je vladala Socijaldemokratska partija BiH.

Za razliku od Federacije, u RS-u vodeća partija sa nacionalnim predznakom, Srpska demokratska stranka, je izgubila, prema nekim procjenama, oko 50 hiljada glasova. Pobjeda Saveza nezavisnih socijaldemokrata u općinama gdje je SDS imao vlast gotovo 15 godina, smatraju dobri poznavaoci prilika u zemlji, ukazuje na okretanje kursa građana sa desnice prema ljevici.

Predsjednik Liberalno - demokratske stranke, Rasim Kadić, kaže kako su rezultati izbora odgovor na dejtonske modalitete, odnosno etničke principe. Za Kadića, u RS-u građani biraju između “boljih i lošijih Srba”, dok u Federaciji BiH postoji međusobna frustracija koja građane tjera u dvije etničke grupacije:

“Izgleda da su Srbi u RS-u već definitivno svjesni većine koju imaju u tom entitetu, te je sloboda u političkom odlučivanju između različitih političkih opcija, koje su uglavnom sve srpske opcije, nešto izraženija, tako da ljudi imaju osjećaj da na lokalnom nivou, glasajući za Dodika, neće izdati srpsku stvar, ali će dobiti kvalitativnu promjenu. Što se, pak, Federacije tiče, ovdje te slobode, uslovno rečeno, još uvijek nema, s obzirom na konstelaciju etničkih odnosa i ona je vrlo vidljiva u sredinama s hrvatskim življem gdje HDZ praktično ne prekida jednopartijsku vladavinu već 15 godina, gdje SDA vraća izgubljenu jednopartijsku vladavinu na većinskim bošnjačkim teritorijama i gdje se SDP uspijeva održati u velikim gradovima, prvenstveno zahvaljujući historiji od prije četiri godine, odnosno svojim načelnicima od prije 4 godine, koji su relativni pobjednici, ali je SDP kao stranka gubitnik.”

Potpredsjednik Stranke Radom za boljitak, Mersed Šerifović:

“Ovaj puta disciplinovano članstvo i infrastruktura stranaka koje već 14 godina egzistiraju na području BiH je urodilo plodom njima, ali ja ponovo tvrdim da su oni značajan, značajan broj svog biračkog tijela izgubili, tako da zahvaljujući samo svom članstvu ovog puta na lokalnim izborima uspjeli sa da imaju većinu u mnogim općinama.”

Predsjednik Nove hrvatske incijative, Krešimir Zubak, kaže da, iako su Stranka demokratske akcije i Hrvatske demokratska zajednica i dalje najjače stranke u Federaciji, broj glasača koji glasaju za ove dvije opcije opada:

“Vidite da je HDZ dobivao podršku od 80 i više posto. Dvotrećinske većine je imao. Sada više ja i ne znam postoje li općine u kojima, izuzev općine Ravno, ima takvu podršku.”

Predsjednik Stranke za BiH, Safet Halilović:

“Vjerovatno je i vrsta građana koji izlaze na izbore i velika apstinencija mladih slika, zapravo, opredjeljenja za odgovarajuće političke opcije.”

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata, nakon pobjede ove stranke na lokalnim izborima, očekuju promjenu odnosa međunarodne zajednice prema RS-u. Predstavnik stranke, Nikola Špirić:

“Nije dobro za BiH da su Nezavisni socijaldemokrati pobijedili u RS-u, a da SDA i HDZ budu nosioci političke partije u Federaciji. To će ponovo biti tapkanje u mjestu, u to sam ubijeđen. I zato mislim da je punu zrelost pokazalo biračko tijelo RS-a. Ali, pokazali su još nešto - da je Krajina uvijek bila slobodarska, da nije trpjela torturu bilo kakvih političkih opcija. Prva je, naravno, slobodarski progovorila, demokratski progovorila i rezultati to pokazuju - od Bihaća, gdje pobijedio SDP, Banje Luke i kompletne Krajine - gdje je pobijedio SNSD.”

Pobjeda Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice u Federaciji, ocjenjuju u Socijaldemokratskoj partiji, poruka je biračkog tijela da neće doći do vanrednih parlamentarnih izbora. Generalni problem u BiH, smatraju u SDP-u, je što se za partije sa nacionalnim predznakom opredjeljuju birači koji žive u ruralnim sredinama. Član Glavnog odbora stranke, Dragi Stanimirović:

“Problem, kad ga malo šire gledamo, je u ipak činjenici da imamo isto biračko tijelo u zadnjih 15 godina, koje je davalo političku podršku, prije svega, političkim partijama koje jedino svoju verifikaciju vide u stalnom pozivanju na nacionalni identitet, nacionalnu ugroženost i nacionalnu zaštitu. Meni se čini da sve dok BiH ne iskorači iz tog jednog slijepog kolosijeka u kojem nacionalisti vladaju, u kojem se samo nacionalni ili vjerski identitet doživljavaju kao bitni, BiH će imati probleme da uhvati korak u pravcu Evropske unije. I čini mi se da, koliko god vremena da prođe, glasajući za nacionalne stranke, BiH ostaje na jednom slijepom kolosijeku.”

Stanimirović kaže kako nakon općinskih izbora u Bosni i Hercegovini, političke partije koje su alternativa nacionalnim moraju da pokažu kako su spremne na saradnju i da profilišu ozbiljan program. Jedino sa takvim opcijama, prema njegovim riječima, moguć je i ostvarljiv put priključenja zemlje u Evropsku uniju.
XS
SM
MD
LG