Dostupni linkovi

Svi za nezavisnost


Dok parlamentarne partije obecavaju sve i sva, dotle uslovno manje politicke partije imaju nesto realistickije planove, iako se ni oni ne zasnivaju na realnim mogucnostima i snagama tih politickih subjekata vec su u najvecem delu spisak zelja i deo politickog marketinga za ovogodisnje opste izbore na Kosovu.

Predizbornu kampanju koristimo za dalje organizaciono jacanje partije, kaze za nas program Mark Krasniqi, predsednik Albanske demohriscanske partije Kosova, koja u parlamentu i vladi Kosova ima po jednog predstavnika, jednom poslanika i jednom ministra.

“Ako uspemo da u Parlemantu ucestvujemo sa vecim brojem poslanika mi cemo insistirati da se promene pravna akta koja ometaju ostvarivanja nezavisnosti. Prije svega treba raditi na novom Ustavu, jer je Ustavni okvir prevazislo vreme. Mi se zalazemo da se sto prije objavi nezavisnost, ako treba da se objavi jos jednom, jer je ona jednom objavljena 1991 godine”, kaze akademik Krasniqi, cija partija vazi za jednog od najblizih Demokratskom savezu Kosova.

UNIKOMB- Partija nacionalnog ujedinjenja Kosova se zalaze za stvaranje jedne drzave za albanski narod, politickim sredstvima nikako ne silom ili ratovima, kaze za nas program Muhamed Kelmendi, predsednik UNIKOMB-a i poslanik u dosadasnjem sazivu Skupstine Kosova:

“Na ekonomskom planu mi smo za privatizaciju, ali naravno za privatizaciju onih objekata koji nemaju strateski znacaj i nas je stav da bez drzave ne mozemo izaci pred medjunarodnim organizacijama, u ovom slucaju pred Svetskom bankom, Medjunarodnim monetarnim fondom kako bi smo obezbedili investicije i kredite da bi smo isli napred. Mi se zalazemo za resavanje socijalnih problema, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, resavanje problema nestalih. Prioritet je obezbediti teritorijalnu celovitost Kosova, polazeci uvek od principa nepovredivosti drzavnog integriteta i suvereniteta”:, kaze Muhamed Kelmendi.

Gradjanska incijativa ”Ora”ima deset priritetnih pitanja, kaze Ylber Hysa, jedan od celnika ove gradjanske incijative

“Tu znacajno mesto zauzima vladavina zakona, nezaposlenost, ekonomski razvoj, obrazovna i zdrastvena politika koje smo mi predvideli kao stubove izgradnje drzave Kosova. Mi se zalazemo za izgradnju jednog funkcionalnog drustva i drzave. Mi smo drugacija alternative u odnosu na dosadasnje parlamentarne politicke partije i zalazemo se za diskuntinuitet za dosadasnjim nacinom rada i vodjenja politike od strane institucija i politickih partija Kosova”, kaze gospodin Hysa.

Socijaldemorkatska partija Kosova i na ovim izborima izlazi sa vrlo jasnim i detaljnim socijalnim programom, kaze Kaçusha Jashari, predsednica Socijaldemorkatske partije Kosova.

“Imamo konkretan program za ekonomski razvoj, za smanjenje siromastva, nezaposlenosti, jer smatramo da su to veoma znacajne komponente za nezavisnost. Mi idemo sa konkretnim programom, nismo partija euroforija, mi ne upotrebljavamo folklor da bi smo nesto postigli, ali nismo sigurno hoce li i na ovim izborima gradjani glasati za politicke programe ili politicke lidere, kako je bilo u prethodnim nacionalnim i lokalnim izborima”, kaze gospodja Jasari.

Liberlana partija Kosova je clanica Unije evropskih liberalni partija i Liberalne interncionale i ona je za desetak godina postojanja uspela da se u srodnim organizacijama i medjunarodnim konferencijama usvoji vise rezolucija od bilo koje politicke partije ili institucije Kosova, kaze Gjergj Dedaj, predsednik Liberalne partije Kosova.

“Ako glasate za nas znaci reci da evropskim vrednostima, razvoju, progresu, privatizaciji, trzisnoj privredi, slobodi kretanja, miru, pravdi i jednakosti na Kosovu”, kaze Dedaj i izrazava uverenje da ce na ovim izborima njegova partija postati parlamentarna partija.

Nova partija Kosova se po prvi put pojavljuje na opstim izborima. Optimisti smo da cemo postati parlamentarna partija, kaze Bujar Bukoshi, predsednik Nove partije Kosova i medju prioritete njegove partija izdvaja:

“Treba da bude reda, ovde mislim na vladavinu zakona. Kosovo ima veliku potrebu da se zaustave zloupotrebe i lose rukovodjenje, jer smo suoceni sa veoma losim rukovodjenjem”, kaze Bukoshi.

Demokratska alternativa Kosova je nova politicka partija formirana nekoliko meseci pred odrzavanje opstih izbora na Kosovu. Njen lider Edita Tahiri, dugodisnji vrlo blizak saradnika predsednika Demokratskog saveza Kosova istice kako je razlog za formiranje ove partije nedostatak nacionalne strategije i saradnje trojice lidera najjacih albanskih politickih partija.

“Ova dva vakuma su kao posledicu stvorili zaostajanje u procesima i ako se tome doda indolencija i neefikasnost UNMIK-a doslo je do toga da je na proslim izborima bila velika apstinencija kosovara na lokalnim izborima.
Mi se zalazemo za borbu protiv korupcije. Drugo, mi se zalazemo za ostvarivanje onoga sto je moguce, a to je stvaranje efikasne javne admnistracije.

Mi smo takodje protiv protivrecnosti sa kojima se suocava Kosovo – bogati politicari i sve siromasniji gradjani”, kaze gospodja Tahiri.
XS
SM
MD
LG