Dostupni linkovi

Crnogorke po “obnovljenu nevinost” idu u Novi Pazar


Vijest da Crnogorke u Novi Pazar umjesto u kupovinu džinsa i ostalih odjevnih predmeta, kako je to bilo popularno u proteklih desetak godina, odlaze na lakšu operaciju u totalnoj anesteziji koja se zove krpljenje djevičnjaka, osvanula je nedavno na naslovnim stranama crnogorskih medija. Za psihologinju Ljupku Kovačević ova pojava je više nego zabrinjavajuća, ali ona, prije svega, akcenat stavlja na ideologiju koja stoji iza svega toga:

“Koja stoji iza naslova “Djevojka kao nova”, gdje se žena deshumanizuje, gdje se žena svodi na predmet robe koja ima cijenu ukoliko je nova, polovna ili istrošena. Znači, tu je problem tog vrijednosnog sistema koji šalje tu poruku”.

Ljupku Kovačević posebno pogađa činjenica da se upravo iz takve nehumane ideologije govori o moralnom aspektu žene koja je, bez sumnje, u ovoj priči žrtva. Načelnik Centra za socijialno zdravlje Instituta za zdravlje Jelena Radulović korijene takve ideologije traži u tradicionalnom vaspitanju:

“Crnogorsko tradicionalno društvo je visoko vrednovalo sesksualno neiskustvo ili, kako mi kažemo, nevinost djevojaka. Za kršenje ove norme slijedile su stroge moralne i druge sankcije. Posljedice je snosila griješna djevojka, njena uža, ali i šira porodica, pa i pleme. Zbog toga je ponašanje djevojaka bilo strogo kontrolisano. Sklapanja braka i ceremonija svadbe je u našem društvu najčešće javni događaj. Prva bračna noć i provjera da li je mlada nevina je, takođe, bila podrijeđena javnosti. Međutim, transformacijom u moderno građansko društvo ova ceremonija je povučena u privatnost porodice, ali je očigledno da se nije izgubila”.

U društvu po svim kriterijumima poremećenih vrijednosti suvišno je pitanja zašto žene u Crnoj Gori to rade. Psihološkinja Ljupka Kovačević:

“Vrlo je jednostavno. Zašto radite neke intervencije na tijelu? Intervencije se na tijelu rade ili iz vlastitog zadovoljstva ili da bi ste zadovoljili druge. Žena je u ovoj situaciji radi to da bi udovoljila nekom drugom, svakako da bi pridobila neku korist. Prosto radi neke egzistencije ili sticanja nekog statusa ili radi uvažavanja ili postizanja ljubavi”.

Upravo povodeći se ovim razlozima ginekolog Predrag Jovović kaže da se opravdanje za operacije za obnavljanje djevičanstva može naći kako sa stanovišta ljekarske etike, tako i žena koje im pribjegavaju:

“Ako je zdravlje definisano kao fizičko i psihičko, odnosno duševno i socijalno blagostanje, znači u principu i psihičko zadovoljstvo znači koje neko postiže ili razočaranje koje neko ne postiže je vrlo važna stvar za mene kao ljekara. I ako će to nekog da učini srećnim i zadovoljnim i da mu olakša kasniji život, da mu smanji kasnije traume u braku, da utiče na to da neko bračno povjerenje bude veće, ja imam opravdanje za takvu vrstu intervencije”.

Jovović navodi da takve operacije mogu imati pozitivne efekte na psihološko zdravlje žena koje su bile žrtve raznih seksualnih trauma, međutim, ipak dodaje:

“Ako gledamo s aspekta morala ovog svakodnevnog i procesnog čovijeka mislim da je to jedna lažno-moralna kategorija i ne bi trebalo da ima opravdanje”.

Iako savremene djevojke prevazilaze vrijednosti koje ih dovode u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce i mladi usklađuju seksualno ponašanje sa svojim željama i potrebama, sociološkinja Jelena Radulović kaže da se tradicionalne vrijednosti u podjeli rodnih uloga sporo i teško mijenjaju:

“Cijenu igre u procesu zabavljanja mladih plaćaju slabiji, a to su u ovom slučaju djevojke. Sada smo u fazi nekog licemjernog usvajanja normi građanskog društva u sferi seksualnog ponašanja žena, ali samo kada su u pitanju drugi. Još uvijek kod nas postoji želja da svi budemo savremeni, ali da moja supruga ili snaha ipak nevina stupi u brak”.

RSE: Što je sa emancipacijom i ravnopravnošću polova?

RADULOVIĆ: Savremene djevojke prevazilaze tradicionalne norme, ali su često prisiljene da ih makar i privremeno ispunjavaju i to moraju da plaćaju kako znatnim materijalnim sredstvima, osjećajem bola zbog hirurške intervencije, tako i osjećajem poniženja.

* * * * *

Slijedi izjava djevojke koja se podvrgla ovoj hirurškoj intervenciji i koja je pristala da anonimno govori za naš radio


DJEVOJKA: Ja sam tu intervenciju uradila prije tri godine. To je bilo u Skoplju i cijena je bila baš onako skromna. Bilo je dosta djevojaka koje su bile sa mnom u toj bolnici. Bilo je i mojih poznanica odavde iz grada.

RSE: Kada se sretnete sada, kako se osjećate?

DJEVOJKA: Baš onako bezveze.

RSE: Da li ste se osjećali kao neko ko je prevario supruga, pa makar i zbog konzervatinog stava?

DJEVOJKA: U jednom trenutku sam se osjećala dobro, međutim, ne znam kako da vam objasnim, loše, veoma loše, jer osjetila sam da lažem i sebe i druge.

RSE: Da li je ta laž prepoznata:

DJEVOJKA: Još uvijek nije, ali mislim da kako koji dan, da će se to prepoznati.

RSE: Kako ste pristali na ovaj razgovor?

DJEVOJKA: Uz garantovanu diskreciju. Da upozorim te djevojke. Da ne treba da sjedaju s tim momcima kojima je samo to u životu bitno i htjela sam da upozorim momke da to što traže lažno, da se to dobija za male pare, za nekih dvadeset, trideset, sto eura, zavisi kako gdje.

RSE: Koliko mislite da vam je to pomoglo, a koliko odmoglo u životu?

DJEVOJKA: Ne znam. Malo je pomoglo, ali više je odmoglo. Ja se osjećam bezveze. Grize me neka savjest. Ne znam, ne znam što da vam kažem...
XS
SM
MD
LG