Dostupni linkovi

Nije problem u kohabitaciji


Fakat da su Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka ostvarile najbolji rezultat u drugom krugu izbora za gradonačelnike i predsednike opština u Srbiji, Demokratska stranka je naime dobila čelno mesto u Beogradu i još 23 opštine, a Srpska radikalna stranka u Novom Sadu i 18 opština, ništa ne rešava niti bitnije menja u odnosu političkih stranaka u Srbiji. Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je danas da je funkcioner SRS Maja Gojković izabrana za gradonačelnika Novog Sada upravo zbog odsustva podrške Demokratske stranke Srbije kandidatu demokrata Borisavu Novakoviću. Petrović je na konferenciji za novinare izjavio da je izostanak podrške DSS Novakoviću u direktnoj suprotnosti sa nedavnim sporazumom lidera dve stranke Borisa Tadića i Vojislava Koštunice. Da li će ta spoznaja Demokratske stranke nešto promeniti u odnosima kohabitacije predsednika Srbije i predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića i Vlade Srbije i njenog premijera, teško je predvideti. Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović danas je novinarima tek nagovestio:

“Takva situacija prosto iziskuje razrešenje. Demokratska stranka je potpuno spremna da preuzme odgovornost za upravljanje zemljom. Demokratska stranka će to učiniti poštujući načelo održvanja političke stabilnosti jer Srbiji zaista je potrebno da održi stabilnost političkih odnosa zbog svih unutrašnjih i spoljnih pitanja koja su na dnevnom redu.”

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da će u ponedeljak početi pregovori sa Demokratskom strankom o formiranju koalicije, a posle lokalnih izbora u Srbiji. Demokratska stranka Srbije ima trenutno prilično lagodnu poziciju da je i pored poljuljanog rejtinga kod birača u parlamentu podržavaju i Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka, a radikali joj zasad samo prete po raznim pitanjima ali ne dovode ozbiljno u pitanje Vladu premijera Koštunice. Biće zanimljivo videti kako će se odnosi između Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke s jedne, te Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke s druge strane, razvijati narednih dana, kada pitanje Haga, generala i Kosova dođe u prvi plan. Zanimljivo je da je upravo danas posle lokalnih izbora a pred godišnjicu 5. oktobra, Borisu Tadiću otvoreno pismo pred novinarima uputio i pročitao Čedomir Jovanović, direktor Centra za modernu politiku i član Demokratske stranke. Jovanović Tadića upozorava između ostalog:

“U junu je za tebe glasalo milion i sedamsto hiljada ljudi. Glasali su za evropsku Srbiju, a mnogi među njima i za tvoju politiku kohabitacije kao način da se do takve Srbije dođe. Ali problem nije u kohabitaciji, već u onima sa kojima se kohabitira i njihovim namerama da te prevare i iskoriste za sebe a protiv nas koji smo te birali. Prosto sa njima ne možeš da ostvariš ono zbog čega su ljudi glasali za tebe. Zar to ne dokazuju sledeće činjenice: međunacionalni odnosi u Srbiji su se toliko pogoršali da je Evropa počela ponovo njima da se bavi; ne poštuju se međunarodne obaveze i time se zemlja uskraćuje za prava i pomoć koji su joj neophodni za nastavak reformi i razvoj; beži se od suočavanja i raskida sa prošlošću zašta je paradigma saradnja sa Haškim tribunalom, a valjda ti je jasno da je raskid sa mračnom prošlošću moguć jedino kroz bezuslovnu saradnju sa Hagom. Procesi na i oko Kosova i Metohije su se toliko ubrzali da je jasno da će u tvom mandatu biti rešen njegov konačni status. Obojica znamo kakvo će biti to rešenje. Ako momentalno ne dođe do krupnih promena u politici Beograda, jednostavno kroz konflikt sa svetom u kojem se sada nalazimo izgubićemo mnogo više. Privatizacija je zaustavljena a umesto nje danas se u Srbiji vodi kampanja protiv svih koji hoće da rade i ulažu bez obzira odakle su. Nudili su čak investicije koje dolaze iz zemalja Evropske unije. Kao alternativa se nudi nacional-socijalizam u formi patriotske ekonomije.”

U Demokratskoj stranci do ovog trenutka nisu odgovorili Jovanoviću. No nakon pobede Bogdanovića, Tadićeva politika u Demokratskoj stranci svakako nije tako čvrsto pozicionirana kao na samom početku kada je dolaskom na čelno mesto u Demokratskoj stranci počistio svoje neistomišljenike. Sledi li pomirenje ili bura unutar Demokratske stranke biće značajno po celokupnu političku scenu u Srbiji.
XS
SM
MD
LG