Dostupni linkovi

Svi zadovoljni


U Sarajevu su u nedjelju svoje zaključke o održanim lokalnim izborima u BiH iznijeli predstavnici Međunarodne izborne posmatračke misije. Ovi su zaključci preliminarni i zasnovani na temelju rada 200 međunarodnih posmatrača. Šef misije OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava, Piter Ajher:

“Administracija općinskih izbora, koji su 2. oktobra 2004. godine održani u BiH, bila je u skladu sa međunarodnim standardima, uzimajući u obzir jedinstveno poslijeratno političko uređenje. Uspješno provođenje ovih izbora predstavlja značajan uspjeh koji označava dalji napredak prema demokratiji i vladavini prava pod domaćom kontrolom.”

Političke partije u Federciji BiH, koje još uvijek raspolažu nepotpunim izbornim rezultatima, uglavnom su zadovoljne osvojenim pozicijama. U SDA-u su najzadovoljniji rezultatima u Mostaru. Predsjednik Glavnog operativnog izbornog štaba SDA, Elmir Jahić:

“Ono što je interesantno i što smatramo najvećim uspjehom je da je SDA osvojila načelničke pozicije u 17 općina gdje do sada nije imala načelnika.”

Predsjednik HDZ-a, Bariša Čolak, kaže da će ova stranka svoje načelnike imati u 22 općine u kojima, uglavnom, imaju i većinu osvojenih mjesta u općinskim vijećima:

“Mogli bismo reći da imamo znatno bolje rezultate u Busovači. Tu ćemo imati i načelnika. Imamo i znatno bolje rezultate u Fojnici, u Distriktu Brčko također, zatim u Rami bolje rezultate imamo i u Bugojnu. A lošije rezultate imamo u Usori, jer ovdje najvjerojatnije da će načelnik biti iz reda NHI-a. Mislim da je sinoć nekih stotinu glasova prednosti. Zatim, u Tomislavgradu je načelnik u prednosti, to sam vam već rekao, iz HSP-a - Đapić, dr. Jušić. Mislim da su lošiji rezultati u broju vijećnika i na prostoru Širokog Brijega.”

Izbornim rezultatima su zadovoljni i predstavnici SDP-a BiH. Koordinator za odnose s javnošću SDP-a, Damir Mašić:

“Stoprocentno možemo potvrditi da ćemo imati načelnike u Tuzli, Gračanici, Živinicama, Gradačcu, opštini Centar, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Varešu, Kaknju, Grahovu, Bihaću i u RS-u u opštini Vukosavlje.”

Najviše glasova u Tuzli osvojila je upravo Socijademokratska partija. Tuzlu će i u naredne četiri godine voditi novi - stari načelnik, Jasmin Imamović, apsolutni pobjednik, za kojeg je glasalo 64 do 70 odsto Tuzlaka. U izjavi za naš radio Imamović je parafrazirao svoju predizbornu poruku po kojoj su on i SDP uradili više nego što su obećali:

“Da ćemo moje kolegice, kolege i ja, s obzirom da smo dobili povjerenje, uraditi i u ovom mandatu više nego što smo uradili u predizbornoj kampanji obećavali. Dakle, bili smo kod obećanja vrlo oprezni.”

Prema informacijama, kandidat SDP-a Hamdija Lipovača bit će novi načelnik u Bihaću. Sasvim je izvjesno da je SDA, nakon gotovo 15 godina, ostala bez pozicije prvog čovjeka Bihaća i prepustila je SDP-u. Ove dvije stranke vode mrtvu utrku za poziciju u Općinskom vijeću. Sadašnja razlika je svega 14 glasova u korist SDP-a.

U Brčkom je, prema dosad prebrojanim glasovima u prednosti SDS. Za razliku od drugih lokalnih zajednica u BiH, u Brčkom gradonačelnika ne biraju izravno građani. On će naknadno biti izabran iz redova novoimenovanih zastupnika u Skupštini Brčko Distrikta. Stranka koja nakon objavljivanja službenih rezultata izbora bude imala najviše zastupničkih mjesta predložit će budućeg gradonačelnika.

SDS, i pored izvjesnog pada popularnosti, prema informacijama stranačkih izbornih štabova pobjednik je jučer održanih lokalnih izbora u RS-u. Prema današnjim podacima Izbornog štaba SDS-a, kandidati ove stranke za načelnike pobijedili su u 39 opština u RS-u i jednoj u Federciji BiH. U SDS-u vjeruju, također, da će njihovi odbornici dobiti najveće povjerenje birača u 42 opštinske skupštine. Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a, Dragan Čavić:

“U odnosu na pozicije koje smo imali, dakle kao stranka koja je vršila vlast u većini opština - imali smo u trenutku kada su se izbori desili načelnike u 40 opština - mogu da vama kažem u ime SDS-a da smo jako zadovoljni. Dakle, da je SDS ponovao pokazao da je najsnažnija politička partija u RS-u i, generalno, najsnažnija srpska politička partija u BiH.”

Izbornim rezultatima zadovoljni su i u SNSD-u, koji je ostvario značajan porast u odnosu na prethodne lokalne izbore, što je ovu stranku dovelo odmah uz bok SDS-u. U SNSD-u vjeruju da će na kraju imati načelnike u 20 opština. Generalni sekretar SNSD-a, Igor Radojičić:

“Očekujemo da u konačnom zbiru SNSD bude u RS-u konačno pojedinačno najjača politička stranka, a i na nivou BiH među tri najjače političke stranke. Mi govorimo o tome da je ukupan zbir glasača u RS-u u našoj trenutnoj situaciji u korist SNSD-a.”

Porast popularnosti SNSD-a nije negirao ni vršilac dužnosti predsjednika SDS-a, Dragan Čavić:

“Ono što je svakako evidentno je da je došlo do prekompozicije, promjene u nekim dijelovima RS-a i promjene vlasti. Odnosno, preliminarni rezultati pokazuju da je, naravno ono što je već sada potpuno jasno, SNSD iza SDS-a, ali da je SNSD na ovim lokalnim izborima imao najviši porast.”

Treće mjesto u RS-u, prema nezvaničnim rezultatima, ima PDP. Predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, izjavio je danas da se postignuti rezultati kreću u okviru predviđenih. Ivanić također smatra da nije došlo do značajnih izmjena na političkoj sceni ovog bh. entiteta u odnosu na prošle lokalne izbore:

“Došlo je do određenog rasta SNSD-a, to je sasvim vidljivo, ali po ovome što sada imamo izjednačio se, recimo, SNSD s SDS-om, iako će, po svemu sudeći, SDS ostati ipak najjača politička partija u RS-u. PDP se izdvojio ubjedljivo kao treća partija i mi, u principu, cijenimo da do značajnijeg pomijeranja izbornog tijela RS-a u tom smislu nije došlo.”

Sinoćnja diskvalifikacija od Izborne komisije BiH kandidata osam političkih stranaka za gradonačelnika Banje Luke, Ljubiše Kragulja, zbog govora mržnje primljena je s negodovanjem. Iako podaci Gradske izborne komisije pokazuju da je Kragulj osvojio skoro tri puta manje glasova od Dragoljuba Davidovića, kandidata SNSD-a, u SDS-u najavljuju žalbu. Dragan Čavić:

“Kad dobijemo rješenje Izborne komisije onda ćemo krenuti u postupak prema Apelacionom sudu, odnosno prema Apelacionom odjeljenju Suda BiH u odnosu na rješenje po kojem je gospodin Kragulj smijenjen zbog navodnog jezika mržnje.”

Mladen Ivanić:

“Ja zaista mislim da će Izborna komisija morati da debelo obrazloži tako drastičnu mjeru. Ovo je objektivno nezapamćeno u našim uslovima i mislim da, dok ne dobijemo preciznu, detaljnu informaciju je jako teško bilo šta reći.”
XS
SM
MD
LG