Dostupni linkovi

Prvi izbori koje samostalno provodi BiH


Sva biračka mjesta za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvorena su jutros u sedam sati. Član Izborne komisije BiH, Lidija Korać, na konferenciji za novinare saopštila kako je do 12 sati odziv birača, od ukupno registrovanog biračkog tijela, bio oko 20 posto:

“Od toga, u Federaciji BiH 19,97 posto, u RS-u 19,42 posto. Na području Brčko Distrikta BiH izlaznost je 32 procenta. Moram vam reći da se ovaj procenat kreće u okviru procenta na općim izborima 2002. godine, kada je do 12 sati bilo izašlo 20,57 posto građana BiH sa biračkim pravom. Ja se iskreno nadam da ovaj podatak ne ide u prilog onim tvrdnjama koje su iznesene i anketama - da će se izlaznost kretati između 30 do 35 posto.”

Prema podacima Izborne komisije BiH, jutros je na 24 birališta u BiH bilo određenih problema koji su prouzrokovali kratkotrajno prolongiranje otvaranja biračkih mjesta. Na području RS-a, prema saznanjima ministarstva unutrašnjih poslova ovog bh. entiteta, nije zabilježen niti jedan incident tokom procesa glasanja. Iz federalnog MUP-a saznajemo da je u Čapljini postojala dojava o podmetanju bombe, ali da je policija utvrdila da se radi o lažnoj dojavi.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH građani će birati načelnike općina na području Federacije BiH i RS-a, gradonačelnika Banje Luke, članove zakonodavne i izvršne vlasti u Distriktu Brčko i vijećnike grada Mostara.
U sarajevskim općinama organizovani su i mobilni timovi koji obilaze bolnice, zatvor i nepokretne osobe u njihovim stanovima, kako bi i oni imali priliku glasati za načelnike svojih općina. Građane Sarajeva pitali smo zašto su odlučili ispuniti svoju građansku dužnost:

“Da li bi bilo bolje sutra, pitanje je.”

“Zašto glasam? Za budućnost moje djece, mene. Zato glasam.”

“Ma ne znam ni sama zašto sam glasala, pravo da vam kažem.”

Na području Banje Luke primijećen je slab odziv mladih ljudi na biračkim mjestima:

“Ja nisam i niti ću. Zato jer jednostavno shvatam da ne treba da izađem.”

“Nemam komentara.”

“Ne znam da li ću da izađem. Baš po volji mi nije bilo ni dosad ništa, tako da ne vjerujem da će i ovaj put.”

U Srebrenici danas desetine građana nije bilo na biračkom spisku, tako da su mnogi od njih svoju građansku dužnost obavljali u općinama na području Federacije BiH. Srebreničani odgovaraju na pitanje šta očekuju od izbora:

“Bolju budućnost, prosperitet.”

“Ništa, isto po starom sve ostaje.”

“Očekujemo neki boljitak. Nadamo se bar. A vidjet ćemo kako će biti.”

Općinski izbori u BiH su prvi koje samostalno provodi država. Za ove izbore registrovano je 2 miliona 322 687 birača. Danas je otvoreno i 4 065 biračkih mjesta. Svoju građansku dužnost birači će moći ostvariti do 19 sati, kada će sva biračka mjesta biti zatvorena. Prvi preliminarni rezultati općinskih izbora u BiH znat će se u ponoć.

Prema informacijama koje smo dobili do momenta zaključenja ovog izvještaja, do 16 sati na izbore je izašlo nešto manje od 35 posto registriranih birača, a članica Izbornog povjerenstva Lidija Korać uoči zatvaranja glasačkih mjesta izjavila je novinarima u Sarajevu da će ukupni odziv birača vjerovatno biti između 40 i 45 posto.
XS
SM
MD
LG