Dostupni linkovi

Nezadovoljne devizne štediše


Predsjednik Udruženja starih deviznih štediša, Svetozar Nišić, izjavio je danas u Banjoj Luci da je do sada podnijeto 4 500 tužbi nadležnim sudovima u BiH, Sloveniji i Srbiji i Crnoj Gori, kojima se potražuje oko 104 miliona maraka stare devizne štednje. Prema riječima Nišića, stare devizne štediše od Ljubljanske banke potražuju 11,5 miliona maraka, od Jugobanke i Privredne banke Sarajevo 72 miliona, a od Invest banke 21 milion maraka:

“Slovenci nam prave velike probleme, tako da smo morali tužbu koju smo uputili Okružnom sudu u Ljubljani prevesti na slovenački jezik. Ne znaju ljudi, ne razumiju više jezike koje su govorili kad smo mi ulagali pare u tu banku. I još najvažnije, pozivaju se da je BiH preuzela dug Ljubljanske banke.”

Nišić kaže da mu nije jasno kako državni organi BiH ništa ne čine da se ovo pitanje riješi, osim što mirno posmatraju kako stare devizne štediše preturaju po kontejnerima:

“Ako je Hrvatska isplatila svoje devizne štediše, ako je Slovenija isplatila svoje devizne štediše, a svi smo zajedno ulagali, i ako Srbija i Crna Gora isplaćuje svoje devizne štediše, onda ne vidim razloga zašto ćute u BiH oni koji su odgovorni za to. Mislim da je to neprimjerno i nikome nije razumno da li mogu da postoje takvi ljudi koji se za svoje građane uopšte ne sekiraju.”

Udruženje je od Savjeta ministara BiH zatražilo da u roku od dva mjeseca nađu načina da isplate po 200 maraka najugroženijim deviznim štedišama.

Oni su, također, ponovili da nikada neće pristati da im stara devizna štednja bude vraćena kroz obveznice i certifikate u narednih 50 godina. Prema podacima Udruženja, dug građanima BiH po osnovu stare devizne štednje iznosi oko 3 milijarde maraka.
XS
SM
MD
LG