Dostupni linkovi

BEOGRAD


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je da je Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu predala prvi "vrlo značajan slučaj", ali nije imenovala na koga se to konkretno odnosi. Učestvujući danas, na Medjunarodnoj konferenciji "Suočavanje sa prošlošću" del Ponteova je najavila da sljedeće godine namjerava domaćim sudovima prepustiti slučajeve u kojima nisu podignute optužnice.
"Nema sumnje da i u pravnom smislu krivična odgovornost pojedinačna. Međutim, u smislu pravde i pomirenja uloga onih koji su mirno posmatrali i klicali okrutnom vođi ili izabrali ratnog zločinca za svog predstavnika, ne može se lako zanemariti", kazala je ona.
"Oni koji su počinili zločin u Srebrenici, počinili su prije svega zločin nad srpskom istorijom, kulturom i žrtvama NDH", kazao je Vuk Drašković otvarajući beogradski skup.
"Istina liječi i kad je gorka, laž ubija i kad je slatka" rekao je ministar spoljnjih poslova Srbije i Crne Gore dodavši da narodi bivše Jugoslavije ne mogu doći do pomirenja ako svako ne progovori o onome što je njegov grijeh.
"Treba reći da su pravi neprijatelji naroda, oni koji su gurnuli narod u besmislene ratove, da su prave patriote oni koji su spremni da kažu neprijatnu istinu o svom narodu", kazao je Ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović
Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Beogradu Mauricio Masari naveo je rješenje svih slučajeva optuženih, koji nisu izručeni Haškom tribunalu, uvjet za potpunu evropsku integraciju SCG i ocijenio da oni drže kao taoce evropsku budućnost društva.
Oko 50 demonstranata je uoči početka dvodnevne konferencije koju je organizovao beogradski "Fond za humanitarno pravo" nosilo fotografije bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića i oznake Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG