Dostupni linkovi

BEOGRAD


Pravosudne vlasti Srbije su objavile da su danas izdale policiji nalog za privođenje četvorice generala vojske i policije optuženih za ratne zločine počinjene 1999. nad Albancima na Kosovu.
Odluka je obrazložena stavom da se generali Sreten Lukić, Vlastimir Đorđević, Vladimir Lazarević i Nebojša Pavković nisu juče pojavili na sudu kako bi preuzeli optužnice Tribunala.
Savet ministara zajednice Srbije i Crne Gore zatražio je danas hitan sastanak predsednika, premijera i ministara država članica kako bi državna zajednica počela da sarađuje sa Haškim tribunalom.
"Evropska budućnost Srbije i Crne Gore ne sme biti ničim ugrožena, pa ni u pogledu ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu", stoji u saopštenju Saveta ministara.
Nalozi za hapšenje i zahtev Saveta ministara za saradnjom sa Haškim tribunalom izdati su neposredno uoči dolaska u u Beograd na razgovore sa tamošnjim vlastima najvišeg zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država zaduženog za pitanja ratnih zločina, ambasadora u State Departmentu Pjer-Rišara Prospera (Pierre-Richard) i američkog državnog podsekretara zaduženog za politička pitanja Marka Grosmana (Marc Grossman).
Ambasador Prosper je juče prilikom posete Haškom tribunalu ponovio da od saradnje Srbije sa Tribunalom zavisi podrška SAD na tome da neki procesi budu organizovani u Srbiji.
Za ponedeljak je najavljen dolazak u Beograd Karle del Ponte (Carla), glavne tužiteljke Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.
XS
SM
MD
LG