Dostupni linkovi

Poništavanje sastava biračkih odbora dva dana prije izbora


Za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 2. oktobra, registrovano je 2 miliona 322 687 birača. Na dan izbora bit će otvoreno 4 065 biračkih mjesta.

Član Izborne komisije BiH, Lidija Korać, kaže kako su uočene i određene nepravilnosti u radu općinskih izbornih komisija. Tako je u općini Široki Brijeg općinska izborna komisija donijela pismeni zaključak da neće provesti odluku državne izborne komisije o imenovanju biračkih odbora u skladu sa propisom. Nakon toga, Izborna komisija BiH donijela je odluku o imenovanju članova biračkih odbora. Ovakva vrsta nepravilnosti zabilježena je i u Konjicu i u Ugljeviku:

“Mislim da je dosadašnji sastav biračkih odbora odražavao sastav vladajuće strukture u općinama. Izborna komisija je dužna svim političkim subjektima da osigura ravnopravan i jednak pristup svim izbornim radnjama i Izborna komisija je, u cilju osiguranja tih zakonskih uvjeta, naložila izbornim komisijama da u biračkim odborima moraju biti zastupljeni predstavnici svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima i da predsjednici biračkih odbora moraju biti ravnomjerno zastupljeni iz svih političkih stranaka. Ukoliko, recimo, pogledamo u Konjicu - od ukupno, ne znam točan broj, 80 biračkih mjesta, preko 60 posto su pripadnici samo jedne političke partije, i to vladajuće.”

Korać kaže kako su postojale određene nepravilnosti i u biračkim spiskovima u općinama Kakanj i Drvar, gdje je Izborna komisija izvršila dopunu biračkog spiska i upisala birače koji su bili ispušteni:

“Nakon provedenih izbora, izvršila je analizu rada svih općinskih izbornih komisija iz svih centara za registraciju birača i doista je vrijeme da tijela za provedbu izbora moraju početi snositi odgovornost za propuste koje su napravili. Mnogo propusta je učinjeno s imenovanjem biračkih odbora. Nije poštovan Izborni zakon, nije poštovano uputstvo Izborne komisije, tako da Izborna komisija je prisiljena da dva dana prije izbora donosi odluke o poništavanju sastava biračkih odbora u pojedinim općinama i da dva dana pred izbore donese odluku o imenovanju biračkih odbora sukladno podzakonskim aktima i zakonu.”

Na ovogodišnjim lokalnim izborima, općinski načelnik na području Federacije BiH birat će se direktno, putem preferencijalnog glasačkog listića. Bit će izabran onaj kandidat koji dobije 50 posto plus jedan prvih preferencija, odnosno glasova. U Republici Srpskoj za načelnika će biti izabran onaj ko bude dobio 50 posto plus jedan glas od svih koji su izašli na izbore.

Birački spiskovi su odštampani, kažu u Izbornoj komisiji BiH. Biračka mjesta bit će otvorena 2. oktobra ujutro u 7, a zatvorena u 19 sati. Prvi rezultati izbora znat će se u ponoć.
XS
SM
MD
LG