Dostupni linkovi

Vrijeme nam ističe


Današnji razgovori ne treba da budu shvaćeni kao nekakav konspirativan srpsko-srpski sporazum koji ponovo treba da ugrožava neke druge, izjavio je Dragan Čavić, predsednik Republike Srpske u Beogradu, nakon odvojenih razgovora koje je vodio sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

“Opredeljenje Republike Srpske i svih njenih institucija je snažna podrška Dejtona i dejtonskim rešenjima. Posebno u aneksu 4. Dejtonskog sprazuma, to je Ustav Bosne i Hercegovine koji utemeljuje entitetsko uređenje.”

Srbija će poštovati sve međunarodne sporazume koji se tiču razrešenja političke krize i bezbednosnih problema na teritoriji bivše Jugoslavije, izjavio je Boris Tadić, predsednik Srbije.

“Moj stav je da je Dejtonski sporazum onaj pravni okvir koji definiše odnose među narodima u Bosni i Hercegovini i da ovog trenutka dovođenje u pitanje Dejtonskog sporazuma može da predstavlja veliki problem za stabilnost Bosne i Hercegovine i stabilnost čitavog regiona.”

I srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Draganom Čavićem još jednom potvrdio privrženost Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Smatramo da je on u proteklim godinama doneo stabilnost, mir u regionu, da je doprineo rešavanju složenih pitanja i povratka izbeglica i rešavanje imovinskih pitanja. Svako u ovom trenutku preinačenje Dejtonskog sporazuma moglo bi imati upravo suprotan efekat, dakle doprineti destabilizaciji ovog regiona.”

Kako su i Srbija i Republika Srpska suočene zahtevom saradnje sa Haškim tribunalom, predsednici Boris Tadić i Dragan Čavić, upozorili su na neophodnost ove saradnje, napominjući da im to što se krajem nedelje održavaju lokalni izbori u Srbiji i Bosni i Hercegovini ne predstavlja prepreku da iznesu ovakve stavove:

“Saradnja sa Haškim tribunalom može biti samo potpuna saradnja. Nema delimične saradnje sa Haškim tribunalom. Ta saradnja podrazumeva da se oni koji su optuženi za ratne zločine nađu u Haškom tribunalu. Tu nema nikakve dileme”.

“Vrijeme nam ističe. Mi smo potpuno svjesni kvalifikacija koje u ovom trenutku postoje prema Republici Srpskoj, i kolika je opasnost da se ne uspostavi odgovarajuća saradnja koju svijet zahtjeva.”

O saradnji sa Haškim tribunalom bilo je reči u razgovoru predsednika Republike Srpske sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Predsednik Republike Srpske obavestio je predsednika Srbije i o radu Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici koja izveštaj treba da završi do kraja meseca.

“Ova istraga nam je svima potrebna da bi se demistifikovala Srebrenica kao politički sinonim stradanja, da bi odgovorni za Srebrenicu našli svoje mesto pred zakonom, i da bi se na kraju krajeva otvorilo i pitanje drugih mjesta. Istinu takođe treba u utvrditi a gde žrtve nisu samo Bošnjaci nego su žrtve i Srbi i Hrvati.”

Utvrđivanje istine o Srebrenici je izuzetno važno, izjavio je Boris Tadić, predsednik Srbije.

“Velika borba za utvrđivanje istine o Srebrenici nije samo borba za utvrđivanje istine o tome ko je učinio zločin u Srebrenici, pe svega protiv muslimanskog stanovništva, bošnjačkog stanovništva, već je i to borba da se sačuva sećanje i na naše žrtve i na stratišta srpskog naroda, i u Jadovnu, i u Jasenovcu, i gde god su se ona desila.”
XS
SM
MD
LG