Dostupni linkovi

Poslednja sednica Skupštine


“Imajuci u vidu okolnosti pod kojima smo radili kao institucije Kosova i pocevsi od necega sasvim novoga, novih sistema, ja mislim da je rad Skupstine, al ii drugih institucija bio uspesan. Naravno, tokom ovog mandata bilo je odredjenih slabosti, ali u celini ja mislim da je uradjen vrlo dobar posao”, kaze Tërmkolli isticuci kako je ovaj saziv Parlamenta postavio snaznu osnovu za rad buduceg saziva.

Skupstina je mogla da radi mnogo vise, smatraju predstavnici poslanickih grupa Demokratske partije i Alijanse za buducnost Kosova Arsim Bajrami i Bajram Kosumi.

Bajrami istice kako se Skupstina susretala sa drasticnim ogranicenjima ovlascenja i nedostatkom parlamentarnog iskustva. Ipak, on smatra da je rad Skupstine bio donekle uspesan, sa nekim nedostacima koji se,prema njemu, ne smeju ponoviti.

“Mislim da se ovakav sistem rada ne sme ponoviti. Ovo jednomesecno sastajanje i mehanicko nadglasavanje ne treba nikada da se ponovi, jer Parlament gradi drzavu i naravno drzava se ne moze graditi nadglasavanjem, partijskim inatima, vec pametnom poltikom, drzavotvornom logikom koja ce za rezultat imati dobre, drzavotvorne zakone”, kaze Bajrami isticuci kako od narednog saziva ocekuje da budu vodjen daleko profesionalnije, bez mehanickih ogranicenja, jer je priroda Parlamenta da bude govornica slobodnog izrazavanja i debata, kaze Bajrami.

Skupstina je uradila dobar posao smatra poslanik Alijanse za buducnost kosova i clan Predsednistva Skupstine Bajram Kosumi. Medjutim, on ima primedbe da su pojedini predlozi i inicijative ostali u fijokama Parlamenta i nisu usvojeni. Tu su, prema njegovom misljenju predlozi koji se odnose na najznacajnija pitanja za Kosovo.

“Za predloge i inicijative koje su ostale u proceduri mislim da vecina u Skupstini ima odgovornost jer de facto u proceduri ne mogu ostati i kod sledeceg saziva Parlamenta. Na zalost Deklaracija o suverenoj drzavi Kosovo nije usvojena u ovom sazivu. To je veliki nedostak za poslanike ali posebno za rukovodstva politickih partija koje su cinile vladajucu koaliciju tokom tri prethodne godine”, ocenjuje Kosumi.

Inace, Skupstina Kosova je danas odrzala poslednju redovnu sednicu u ovom sazivu. Kao rezultat trogodisnjeg rada ostaju 105 zakonska akta i nekoliko politickih rezolucija i izjava.
XS
SM
MD
LG