Dostupni linkovi

U Beču ničeg radikalnog


Predstavnici kosovskih Srba prema recima Dragise Krstovica, sefa Poslanickog kluba Koalicije „Povratak“ nisu pozvani na ovaj sastanak:

„Ali i da je bilo poziva ne bismo ucestvovali, zbog toga sto smatramo da je vlada Republike Srbije preuzela da resava to pitanje o kojem ce se raspravljati u Becu i mislimo da ona do kraja treba da ucestvuje u svim tim razgovorima i da pokusa da sa Pristinom resi taj problem, odnosno da napravi nekakav sporazum koji ce biti zadovoljavajuci za jednu i drugi stranu.“

Svaki sastanak znaci pomak u pozitivnom pravcu. I ovaj u Beču moze biti doprinos, medjutim gospodin Krstovic smatra da na ovom sastanku nece biti radikalnih pomaka:

„Neke narocite i radikalne korake ne ocekujem, ali svakako ocekujem nekakav napredak“.

Predstavnici kosovskih Srba podrzavaju zahteve zvanicnog Beograda da se u dokument „Okvir za decentralziaciju lokalne uprave„ koji su izradili UNMIK i vlada Kosova ukljuci sto vise elemenata iz plana vlade Srbije o decentralizaciji na Kosovu.

„Mislim da ima o cemu da se razgovara. Koliki napredak ce se u tome postici na stvarno, sa ove distance da procenjujem, ali Beograd ce ici ka tome da se, ako je moguce ceo plan implementira u plan UNMIK-a za decentralizaciju, ako ne onda barem neki sustinski, snacajni delovi toga plana da budu preuzeti i da budu ugradjeni u ovaj UNMIK-ov plan. Koliko ce se Pristina i Beograd u tome pribliziti videcemo posle sastanka“.

Kontakt grupa je pozvala kosovske Srbe ali i vlasti u Beogradu da do 1 oktobra odluce hoce li ucestvovati na opstim izborima na Kosovu. Posle sastanka u Becu ali i sastanka Kontakt grupe u Pristini i posete Javiera Solane Kosovu mogla bi se doneti odluka o ucescu Srba na oktobarskim izborima iako ne treba biti iznednadjenja da se takva odluka ne donese smatra gospodin Krstovic.

„Posle svih tih kontakata i razgovora moze da se desi da se donese odluka da kosovski Sdrbi izadju na izbore, odnosno da zvanicni Beograd pozove kosovske Srbe. Ali, ako do tog poziva i ne dodje ja se ne bih mnogo iznenadio“.
XS
SM
MD
LG