Dostupni linkovi

U Beču o decentralizaciji


Eksperti vlade Kosova i vlade Srbije, kako se ocekuje, sastace se u utorak u Beču, kako bi razgovarali o planu decentralizacije uprave na Kosovu, potvrdila je za nas radio Huan Jiang, direktor Departmana za informisanje Medjunarodne administracije na Kosovu.

„Ono sto mogu da potvrdim sada je da cemo mi ucestvovati na sastanku, ali druge detalje, kao agenda sastanka i druga pitanja, organizuje americka misija na Kosovu“ izjavila je nasem radiju gospodja Jiang.

Pokusaji Radija Slobodna Evropa da u Americkoj kancelariji ili u sluzbi za informisanje vlade Kosova zvanicno sazna nesto vise o detaljima ovog sastanka su ostali uzaludni.

U interviju za program na albanskom jeziku Radija Slobodna Evropa, sef kancelarije za medjunarodnu i regionalnu saradnju vlade Kosova Enver Hasani je potvrdio odrzavanje takvog sastanka.

Govoreci o mogucoj centralnoj temi – decentralizaciji uprave na Kosovu, gospodin Hasani kaze:

„Jasno je da su Srbi uslovili njihovo ucesce na izborima odredjenim politickim koncesijama, koje se ovom prilikom vezuju za proces decentralizacije. Ja mislim da ce proces decentralizacije biti duzi i mnogo je komplikovaniji da bi se uporedio sa jednim izborima“, smatra Hasani i dodaje:

„Mislim da treba oceniti da su razgovori jedina alternativa za resavanje politickih i zivotnih problema, kako Srba takodje i drugih Kosovara“.

Vas je reporter vrlo uporno pokusavao da stupi u kontakt sa predstavnicima srpske koalicije „Povratak“, medjutim zbog problema sa vezama do ovog javljanja kontakt nije mogao biti uspostavljen.

Inace, diskusija o decentralizaciji ce se, po svemu sudeci, dogoditi samo nekoliko dana nakon sto je Kontakt grupa predlozila konkretan pomak u ovoj oblasti, istovremeno izrazavajuci jasan stav da Kontakt grupa podrzava dokument UNMIK-a i vlade Kosova „Okvir za decentralizaciju vlasti“, ali bez iskljucivanja mogucnosti da se u daljem radu na dokumentu nadju i drugi predlozi.

„Znamo da je decentralizacija jedna od tema, mozda i glavna tema, ali ponovo ne mogu dati detalje, jer mi nismo u stanju da kontrolisemo agendu sastanka i ne mozemo potvrditi detalje „ kaze za nas program glasnogovornica UNMIK- a Huan Jiang.

Kao sto je poznato, zvanicni Beograd, cije stavove podrzavaju i koovski Srbi, je uslovio ucesce srpske zajednice na opstim izborima u oktobru unosenjem nekih delova srpskog plana za decentralizaciju Kosova u „Okvir za decentralizaciju“ koji su sacinili UNMIK i vlada Kosova.
XS
SM
MD
LG