Dostupni linkovi

Problem izlaska Srba na izbore zavisi od političkih stavova


Admiral Dzonson je ocenio da ce glasanje 23. oktobra biti ispit za gradjane Kosova koji treba da pokazu odgovornost za bezbednost. On je istakao da je u oblasti bezbednosti ucinjen napor kako bi se osigurao izlazak Srba na izbore. Prema oceni komandanta NATOa za juznu Evropu, na Kosovu je postignut znacajan napredak, te da je sigurnost odgovornost svih gradjana:

“Dobar test ce biti izbori 23. oktobra, kada cemo videti koliko ce gradjana biti u mogucnosti da izadje na glasanje”, kaze admiral Dzonson.

On je izjavio da NATO ostaje privrzen stvaranju bezbednog i sigurnog okruzenja na celoj teritoriji Kosova, te da je KFOR uradio dovoljno da bi osigurao bezbednost za kosovske Srbe tokom izbora.

Prema oceni Dzonsona, odluka kosovskih Srba ne zavisi samo od bezbednosnih uslova, vec i od politickih, o kojima nije zeleo da govori.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova izjavio je kako je u interesu i gradjana i Kosova da izbori budu sveobuhvatni:

“Razgovarali smo o napretku i ocenili da je na Kosovu situacija mirna. Izbori treba da budu demokratski i slobodni kao i da na njima svi ucestvuju. Mi radimo da na Kosovu formiramo nezavisnu i demokratsku drzavu”, kaze Rugova.

Premijer Redzepi izrazio je zahvalnost admiralu Dzonsonu zbog podrske koju je pruzio kosovskim institucijama, a posebno nakon martovskih nemira:

“Uz njihovu pomoc, lakse nam je da postignemo napredak u ispunjenju standarda, kao sto su vladavina zakona, sloboda kretanja i imovinska prava, kao i da imamo mirne i demokratske izbore, i da ne mislimo o bezbednosti”, kaze Redzepi.

Americki admiral Dzonson je u poslednje tri godine, kao komandant NATOa za juznu Evropu, cesto obilazio Kosovo, porucujuci da i gradjani treba da doprinesu stvaranju bezbednog okruzenja.
XS
SM
MD
LG