Dostupni linkovi

Maktouf se izjasnio da nije kriv


Abduladhim Maktouf izjasnio se da nije kriv za zločine nad civilnim stanovništvom i kršenje međunarodnog prava, prema optužnici koju je protiv njega podigao Specijalni odjel Tužilaštva za ratne zločine Suda BiH.
Maktoufu se, prema optužnici, na teret stavlja da je sredinom oktobra 1993. godine u Srednjoj Bosni, zajedno sa borcima odreda El Mudžahid, oteo pet civila: Ivu Fišića, Ivana Rajkovića, Kazimira Pobrića, Dragoljuba Popovića i Dalibora Adžaipa. Optužnica dalje navodi da je Maktouf vozio jedno od dva vozila kojima su civili prevoženi, te učestvovao u planiranju i izvođenju otmica i njihovim posljedicama.

Optuženi, koji ima iračko i bh. državljanstvo, je potvrdio da je tokom rata bio pripadnik Armije BiH, ali da je u 3. i 7. korpusu, prema vojnoj obavezi, samo radio kao prevodilac. Njegov advokat Ismet Mehić najavio je da će odbrana uložiti prigovor na optužnicu:

“Optužnica ima formalnih nedostataka. Zna se koji su bitni elementi optužnice. Optužnica je zaista suprotna, formalno gledano, Zakonu o krivičnom postupku. Dalje, smatramo da su dokazi koji su izvođeni tokom istrage nezakonito provođeni i da ne daju dovoljno osnova ni sumnje za provođenje optužnice. Bit će i svjedoka. Pa, jedno dvadesetak.”

Sudija Vlado Adamović dozvolio je odbrani da u narednih 15 dana prouči optužnicu i dostavi prigovore. Adamović je najavio da će sudu biti potrebno između dva i tri mjeseca da odluči o prigovorima, te da bi nakon toga suđenje moglo početi, a optuženi Maktouf će za to vrijeme ostati u pritvoru.

Protiv Abduladhima Maktoufa u Tužilštvu BiH se provodi još jedna istraga - o zloupotrebi položaja i falsifikovanju službenih dokumenata.
XS
SM
MD
LG