Dostupni linkovi

O čemu su razgovarali Tihić i Šaćirbegović?


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sulejman Tihić, susreo se tokom boravka u Njujorku, gdje je učestvovao na sjednici Generalne skupštine UN-a, sa Muhamedom Šaćirbegovićem, nekadašnjim bosanskohercegovačkim predstavnikom u Ujedinjenim nacijama, a danas čovjekom optuženim za milionske pronevjere BiH i osobom s Interpolove potjernice.

Za Federalnu televiziju prvi čovjek države, Sulejman Tihić, rekao je kako Šaćirbegović ima velike zasluge u odbrani BiH tokom rata. Susret je pravdao rodbinskim vezama, jer je, kako je rekao, Šaćirbegovićeva majka bliska rodica njegove nane. Tihić je potvrdio kako se sa Šaćirbegovićem sastao u svojstvu predsjedavajućeg kolektivnog šefa države, izbjegavajući odgovor da li je s njim govorio o izručenju Bosni i Hercegovini.

Tihićev susret sa Muhamedom Šaćirbegovićem opravdava i potpredsjednica Stranke demokratske akcije, Seada Palavrić. Za nju je Šaćirbegović neopravdano optužen kada je na čelu BiH bila Alijansa za promjene, predvođena predsjednikom SDP-a, Zlatkom Lagumdžijom. U to vrijeme, kaže Palavrić, antikorpcijski tim je radio sve da Bošnjake prikaže kao teroriste i korumpirane ljude:

“Mislim da je izuzetna stvar da neko konačno sasluša čovjeka koji je, ja mislim, potpuno nepravedno optužen, nepravedno pritvoren. I mislim da je žrtva manipulacija koje su se događale prije dvije godine. Vi imate situaciju da optužene za ratne zločine posjećuju najviši političari i tome niko ne prigovara. A ovdje ipak optužbe su neuporedivo blaže, iako su neopravdane. Mislim da je red da neko za koga je taj čovjek radio ipak čuje šta taj čovjek ima kazati.”

Predsjednik SDP-a, Zlatko Lagumdžija, Tihićev susret sa Šaćirbegovićem ocjenjuje kao najbrutalnije gaženje pravosudnog sistema BiH:

“On kao predsjednik SDA ima pravo da misli šta hoće. On kao čovjek koji misli da se susreo sa njegove nane rodice sinom, može to da radi. Ali on kao predsjednik Predsjedništva u zvaničnoj posjeti jednoj drugoj državi, čak šta više - Ujedinjenim nacijama, ne smije sebi dozvoliti da se susretne sa čovjekom za kojim Interpol ima izdatu potjernicu, čovjekom za kojeg pravosudne institucije ove zemlje traže izručenje. Oni su na ovaj način pokazali da uopšte nisu nikakva državotvorna stranka, nego stranka koja je u stanju prodati interese države, zgaziti pravosuđe ove države i dignitet institucija ove zemlje - zbog toga što je čovjek odlučio da se na državnim dnevnicama sretne sa u njega mu nane rodice sinom, koji je najobičniji kriminalac sa stanovišta zakona ove zemlje.”

Zamjenik predsjedavajućeg državnog parlamenta, Nikola Špirić, zatražio je danas stenogram razgovora između Tihića i Šaćirbegovića, interesujući se da li su razgovori vođeni u interesu BiH:

“Ja mislim da se radi o jednom skandaloznom susretu, da je time predsjedavajući Predsjedništva poslao poruku kriminalcima da nema čega da se boje dok je on predsjedavajući Predsjedništva. Zato mislim da bi dobro bilo da dobijemo stenogram tih razgovora, kao državni parlament, da znamo o čemu najviši predstavnici vlasti vode razgovore sa ljudima izvan BiH.”

Poslanik Nijaz Duraković:

“Mislim, kao predsjedavajući Predsjedništva nema pravo na privatnost te vrste. Njegov susret sa Šaćirbegovićem je, u najmanju ruku, skandalozan, jer to većina danas tumači kao ohrabrenje kriminalcima da mogu nekažnjeno proći i da bi eventualno, ukoliko bi bio izručen našem sudu, bio na određen način politički zaštićen.”

Poslanik Momčilo Novaković:

“Veoma je simptomatično kad se predsjednik Predsjedništva sastane sa nekim ko je optužen za ono što je optužen. Gospodin Šaćirbegović nije samo optužen, nego postoje dokazi da je to što je on radio nedvosmisleno urađeno. Moramo saznati istinu.”

Poslanik Hasan Čengić za naš radio je izjavio kako smatra da predsjedavajući Predsjedništva ima pravo da se sastane s kim želi, te da je protiv Šaćirbegovića pokrenut proces i ne postoji nikakva pravosudna presuda.

“U bilo kojoj funkciji ako se susreo, nema nikakvih problema. Što se tiče potjernice Interpola, gospodin Šaćirbegović je građanin SAD-a i on se nalazi u procesu odlučivanja američke strane o tome da li će izvršiti ekstradiciju ili ne. U tom smislu, on još uvijek nije došao pod udar odluka koje treba da donese američka vlast, s jedne strane, i koja će onda reagirati na pitanje Interpolove potjernice.”

Za Muhamedom Šaćirbegovićem vlasti Bosne i Hercegovine raspisale su Interpolovu potjernicu 4. januara 2002. godine i zatražile ekstradiciju zbog pronevjere 2,4 miliona dolara, u vrijeme kada je bio šef Misije BiH pri UN-u. Šaćirbegović je uhapšen u martu prošle godine. Uz kauciju od nekoliko miliona dolara, pušten je iz pritvora uz ograničeno kretanje. Muhamed Šaćirbegović sin je Nedžiba Šaćirbegovića, koji je obnašao funkciju predsjednika Stranke demokratske akcije za Ameriku. Po toj liniji, tvrde dobri poznavaoci prilika u zemlji, mlađi Šaćirbegović je početkom 1992. godine imenovan za ministra vanjskih poslova BiH, a potom i predstavnika zemlje u UN-u.

Susret Tihić - Šaćirbegović jedini je javni ove vrste. Spekuliše se da pojedini predstavnici bh. vlasti i predstavnici stranaka svakodnevno kontaktiraju i sa osumnjičenim za ratne zločine, te im finansijski pomažu u skrivanju pred licem pravde.
XS
SM
MD
LG