Dostupni linkovi

Radikali i radikali-lajt u Vojvodini pred koalicijom


Iako Vojvodini predstoji još drugi krug pokrajinskih izbora 3. oktobra na kojem će se definitivno odlučiti ko će biti među preostalih 60 poslanika izabranih po većinskom izbornom sistemu, post ili međuizborna stranačka kombinatorika s obzirom na rezultate izbora pokrajinskih poslanika po proporcionalnom sistemu jasno govori da su koalicije neminovnost i na pokrajinskom i na lokalnom nivou. Radikali kao najbrojniji sa 21 poslanikom u pokrajinskoj skupštini i 34 u gradskoj ipak nemaju većinu. Na pokrajinskom nivou nešto jasnije biće posle 3. oktobra, ali teško da će uspeti da, recimo, sa SPS ili DSS oforme vlast, dok je situacija na lokalu ipak nešto drugačija te ovoj stranci nedostaje svega pet, odnosno šest glasova da osvoji većinu.

Ukoliko na postizborni savez sa radikalima pristane SPS koji ima tri odbornika i DSS koji ima pet, većina je obezbeđena. Iako se Demokratska stranka Srbije zvanično još uvek nije oglasila, njeni vojvođanski predstavnici izašli su u javnost sa vrlo jasno izrečenim stavovima da je svaka koalicija s radikalima, kako je rekao predsednik Gradskog odbora DSS u Novom Sadu Dejan Mikavica, “bolja od korumpirane, nemoralne i kriminogene vlasti demokrata i ligaša”, ili “separatističkog Saveza vojvođanskih Mađara”. Da li za ovakav stav ima i podršku najviših organa stranke, Mikavica kaže.:

“Koliko sam ja upoznat, stav Predsedništva stranke jeste od sinoć da ne možemo nikada praviti nikakvo savezništvo sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Savezom vojvođanskih Mađara. Ne znam da li treba još nešto jasnije da vam kažem?”

Reagujući na najavu radikalsko-deesesovske koalicije potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Kravić, u izjavi za naš radio je rekao:

“Koka-kola i koka-kola lajt se sjedinjuju. Dakle radikali i radikali-lajt su pred izbornom koalicijom. Najzad, svaka ptica svome jatu leti i izjava Dejana Mikavice je prava ona izjava koju smo trebali ranije da čujemo. Dakle, od srca srcu.”

S druge strane, ukoliko DSS ipak ostane uz tzv. demokratski blok, prema rečima pokrajinskog funkcionera te stranke Velibora Radusinovića, Demokratska stranka Srbije najpre će tražiti, kako je rekao, ukidanje neustavnih i protivzakonitih akata, počev od grba, zastave i vojvođanske akademije nauka i umetnosti u pokrajinskoj skupštini. Što se tiče podrške ostalih stranaka u drugom krugu izbora za gradonačelnika Novog Sada i pokrajinskih poslanika, stav Lige socijaldemokrata Vojvodine, kako kaže Kravić, je jasan, uprkos oštrim rečima koje su se naročito u predizbornom periodu mogle čuti na obe strane.

“Mi smo dosad uvek imali i davali podršku, da kažemo demokratskim kandidatima kako su ih najčešće nazivali. Ne vidimo razloga da to i dalje ne činimo s obzirom da je naša borba borba pre svega protiv nacionalizma, protiv primitivizma i svega onoga što se, nažalost, u delovanju radikalne stranke vrlo često vidi.”

Istovremeno sa međuizbornom matematikom i trgovinom iz Demokratske stranke stigao je i apel za zajedničko delovanje svih demokratskih snaga protiv šešeljizacije Vojvodine. Borislav Novaković, kandidat Demokratske stanke za gradonačelnika Novog Sada:

“Za mene je primarni zadatak da u narednom periodu stvorimo raspoloženje u demokratskoj javnosti da je zaista 3. oktobar sudbinski datum. Tog dana, ili će prevladati radikalska Vojvodina, ili će prevladati evropska Vojvodina.”

I konačno, koliko će zapravo rezultati izbora koji će Vojvodinu svrstati ili u radikalsku, što ona po glasovima bar onih izašlih na izbore već jeste, ili onu evropsku, uticati na već poljuljane međunacionalne odnose. Lazar Vrkapić, autor knjige “Pojam i biće srpske nacije”:

“Pitanje odnosa u Vojvodini nacionalnih i svih drugih nije vezano za trenutnu političku situaciju. To je pre svega vezano za ustavno-pravni položaj Vojvodine. Dok nemamo decentralizaciju vlasti, dok nemamo mogućnost da se pojave predstavnici nacionalnih zajednica u Vojvodini sa svojim ljudima, kao načelnici SUP, kao predsednici opština, kao učešće paritetno u državnim organima teško se to može dobrom voljom iz Beograda rešavati.”

I za predstavnike političkih stranaka, pre svega onih autohtono vojvođanskih, mnogo važnije od samih rezultata izbora za očuvanje dobrih međunacionalnih odnosa u Vojvodini je budući položaj Vojvodine unutar Srbije. Dok demokratske partije sa centralom u Beogradu poput Demoktaske stranke ipak ovoga trenutka primat daju rezultatima izbora kao garanciji za evropski put Vojvodine i Srbije.
XS
SM
MD
LG