Dostupni linkovi

Milijardu i 300 miliona dolara za razvoj u naredne tri godine


Međunarodna zajednica obezbijedila je BiH milijardu i 300 miliona dolara za sprovođenje razvojne strategije. Time je dala do znanja da očekuje od domaćih vlasti preuzimanje odgovornosti za izlazak BiH iz krize. Šef delegacije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz:

“To znači da ide naprijed, kako bi postala savremena evropska država u kojoj postoji moderna ekonomija, da ide ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovo nije skup na kojem će se obezbjeđivati finansijska sredstva, jer nismo u zemlji trećeg svijeta gdje se moli za novac. Ovdje postoji savremena ekonomija koja preuzima svoju odgovornost, ali koja zahtijeva saradnju i podršku međunarodne zajednice. To je cilj ovog skupa - da predstavi planove, da se oni usaglase i da se složimo oko toga kako ćemo podržavati jedni druge.”

Implementacija mnogih reformi je započela, a za tri godine očekuju se konkretni rezultati. Zlatko Hurtić, koordinator projekta razvojne strategije BiH:

“Pa, 85 posto mira se implementira i neki ekonomski trendovi pokazuju da zemlja ide u pravom pravcu kad je u pitanju ekonomija. Imamo rast izvoza, imamo rast stranih investicija, imamo rast bankarskih kredita prema privredi. Mi smo uvjereni da ćemo u ovoj godini, dakle, ostvariti onu projektovanu stopu ekonomskog rasta od 5 posto, što će nas približiti, u velikoj mjeri, krajnjem cilju implementacije razvojne strategije, a to je da do 2007. godine imamo 30 posto manje nezaposlenih i 20 posto manje siromašnih.”

Premijer Adnan Terzić, iako procjenjuje da za sprovedbu reformi nedostaje još oko 300 miliona dolara, vjeruje da će BiH postati ekonomski stabilna zemlja za tri godine:

“Polako postajemo politički samoodrživi. Inače, do kraja 2007. godine treba da se možemo pojaviti na tržištu kapitala, zadužiti zemlju za velike infrastrukturne projekte koji su neophodni - kad su u pitanju javni radovi, otvaranja novih radnih mjesta i infrastruktura u BiH.”

Ne treba zaboraviti da je sada odgovornost na bh. vlastima da ono što obećavaju godinama i ispune. Ministrica trezora BiH, Ljerka Marić:

“Dvije trećine zavisi stvarno od BiH, a trećina od ostalih. Mi svoju volju izražavamo našim jasnim planovima i ciljevima - šta želimo uraditi. Ono što dokazujemo svima ovdje jeste da smo mi stvarno to sami uradili, sami napisali, da smo svjesni situacije, da želimo raditi, da možemo raditi i da nam, naravno, trebaju sredstva i fondovi da se to uradi. Ta sredstva stvarno postoje i volja prisutnih je zbilja izražena. Ja mislim da su i oni već polako izašli iz one kritične zone odnosa prema nama i da oni počinju stvarno vjerovati da i mi nešto možemo uraditi, jer smo pokazali zavidan rezultat zadnju godinu. Stvarno smo radili. Mi smo predložili ekonomske planove za po tri mjeseca, sami sebi smo zadali ciljeve maksimalno i ispunili smo 84 posto.”

Premijer RS-a, Dragan Mikerević, smatra da su bh. vlasti spremne da ispune svoj zadatak:

“Ja sam potpuno uvjeren da postoji dobra koordinacija i korelacija i konekcija između entiteta i državnih vlasti i da svako zna šta treba da uradi i mislim da je to i do ljudi. Ja mislim da ove vlasti mogu da jednostvano progutaju mnoge reforme koje nam dolaze u susret.”

To potvrđuju i brojne započete reforme, pod pritiskom međunarodne zajednice ili bez njega. Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije:

“Mi preuzimamo vlasništvo nad procesima u BiH i mislim da je to evidentno iz podataka koje smo vidjeli danas ovdje, u broju zakona koje je u prethodnim periodima nametao Visoki predstavnik - i u broju, koji je praktično minimalan, za ovu godinu. Znači, u tom zakonodavnom pogledu naše institucije sve više rade svoj posao. Također, znamo da nije sve u usvajanju zakona nego u njihovoj primjeni. Radimo intenzivno na uspostavi tih institucija koje su potrebne za sprovođenje zakona, obezbjeđujemo finansijska sredstva - moram priznati, pod striktnim ograničenjima koja su nam nametnuta kroz stand by aranžaman koji smo prihvatili s Monetarnim fondom itd. Ali u našim uslovima mislim da već počinjemo da radimo dobar posao i da se to prepoznaje u međunarodnoj zajednici.”

Topčagić napominje da će BiH trebati i dalje podrška međunarodne zajednice - sada više u razvojnom smislu, a ne u obnovi, kao što je to bilo ranijih godina. Na bh. vlastima je da uspostavom države dokažu da su je i zaslužili.
XS
SM
MD
LG