Dostupni linkovi

Počela predizborna kampanja


Predizborna kampanja na Kosovu ce biti sveobuhvatna, nezavisno od toga sto samo jedan politickih subjekat ispred kosovskih Srba ucestvuje na izborima 23. oktobra, ocenjuju prvog dana predizborne kampanje zvanicnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu, koji su organizatori i ovih drugih opstih izbora na Kosovu.

Istovremeno predsednik Kosova Ibrahim Rugova poziva da to budu slobodni, mirni i fer izbori, jer Kosovo to potvrdilo prethodnim opstim i lokalnim izborima, porucio je predsednik Rugova.

U obracanju gradjanima Kosova predsednik Rugova je ocenio da su opsti izbori od izuzetnog znacaja za Kosovo.

“Opsti izbori na Kosovu u oktobru imaju znacaja za priznavanje nezavisnosti Kosova, za ekonomski razvoj i stvaranje bolje buducnosti za sve gradjane Kosova i za integrisanje u EU, NATO i jacanje prijateljstva sa Sjedinjemim drzavama”, porucio je predsednik Kosova Ibrahim Rugova.

Glasnogovornik OEBS-a Sven Lindholm je izjavio da je OEBS nudi svim nacionalnim zajednicama da ucestvuju na izborima

“Dozvolite mi da vas podsetim da mi ne sacinjavamo liste biraca ili gradjana koji zele da glasaju prema nacionalnoj pripadnosti. Naravno da u glasacjkim listama ima i kosovskih Srba koji mogu glasati 23 oktobra ako zele, tako da se moze reci da je kampanja sveobuhvatna jer mi nudimo mogucnosti svim zajednicama da ucestvuju”, kazao je Lindholm.

Tesko je u ovom trenutku iodgovoriti hoce li kosovski Srbi ucestvovati na izborima, jer to zavisi prvenstveno od stava Beograda, kaze za nas program Dragisa Krstovic, sef Poslanicke grupe Koalicije”Povratak”, iako on licno smatra da bi Srbi trebali da ucestvuju na izborima.

“Bez obzira na sve sto stoji da Srbi zaista tesko mogu da donesu odluku o izlasku, ja ipak mislim da je trebalo da se izadje, trebalo se boriti u institucijama i trebalo je napraviti jedan sposoban, mudar i hrabar tim srpski, koji ce predstavljati srpsku zajednicu u kosovskoj skupstini i drugim institucijama”, kazao je Krstovic.

UNMIK smatra da je ucesce Srba na izborima od znacaja za ucesce u institucionalnom zivotu i promeni sadasnjeg stanja.

“Oni koji ne ucestvuju u institucijama, u institucionalnom zivotu ne mogu menjati situaciju i to je jasno. To je nas apel, jer zelimo da Srbi glasaju 23 oktobra, tako da mogu da budu predstavljeni u institucije i da vrse promene iznutra a ne kroz kritike, jer se tako ne ostvaruju promene”, kaze glasnogovornica UNMIK-a Mechtilde Henneke.

Inace, na ovogodisnjim opstim izborima na Kosovu ucestvuju 32 politicka subjekta, gradjanskih incijativa i nezavisnih kandidata.

Predizborna kampanja koja je danas zapocela trajace do 22. oktobra, kada pocinje izborna cutnja.
XS
SM
MD
LG