Dostupni linkovi

Evropa kritikuje Busha


"Govor predsednika sistematsko je odbijanje suocavanja sa onim sto se zaista dogadja u Iraku. Stepen predsednikovog gubljenja kontakta sa realnoscu u ovoj zemlji alarmantan je", navodi se u komentaru britanskog dnevnika "Financial Times". "Bush nije pokazao nikakvu svest o fatalnim promasajima americke poltike prema Iraku, niti o ozbiljnim propustima okupacionih vlasti, kao ni o stepenu do koga je neuspela iracka avantura inicijativu premestila u ruke terorista dzihada, ocenjuje britanski poslovni dnevnik. "Financial Times" optuzuje Busha za solipsisticke teze, pozdravljajuci istovremeno poziv njegovog demokratskog izbornog rivala Johna Kerryja na organizovanje velike i cestite nacionalne debate o Iraku, kao dobrodoslu injekciju ozbiljnosti u predsednickoj kampanji.

Dnevnik "The Independent" konstatuje da je Bush propustio priliku da pokaze da shvata dramaticnost zbivanja u Iraku. I "Independent" i konzervatizni "The Daily Telegraph" objavljuju Bushov predizborni slogan "Jos cetiri godine". U Daily Telegraphu taj slogan izgovara Bush stojeci na vrhu sedista Ujedinjenih nacija u New Yorku, a u Independentu izborni poster na kome je ispisana parola americkog predsednika "Jos cetiri godine" drzi sef teroristicke mreze Al Qaida Osama bin Laden u mrkloj noci u ratom unakazenom Bagdadu.

Francuski dnevnik Liberation Bushov govor u Ujedinjenim nacijama ocenjuje kao blago autisticnu auto-satisfakciju, sto je, konstatuje, dominantno stanje aktuelne americke administracije.

Konzervativni "Le Figaro" je bio nesto odmereniji, konstatovavsi lapidarno da se od Busha odbija kritika. Svaki novi zlocin u Bagdadu samo mu ojaca uverenje da je on u pravu, a ne kriticari koji ga napadaju zbog invazije Iraka.

Nemacki dnevnik "Tagesspiegel", u uvodniku naslovljenom "USA, UN, Irak: istina nije bitna" ocenjuje da je Bush jos jednom branio invaziju Iraka uprkos tome sto je situacija u toj zemlji potpuno haoticna.

Italijanski list "Corriere della Sera" primecuje da je Bush zaboravio da je njegova unilateralna politika otudjila mnoge simpatizere americke stvari.
Spanski "El Pais" ocenjuje da americki predsednik nije pokazao ni najmanju nameru da promeni svoj pristup uprkos tome sto se pokazalo da je njegova invazija Iraka proizvela samo haos. Konzervativni "ABC", koji je svojevremeno podrzavao okupaciju, primecuje se Bush nije niti izvinio niti priznao bilo koju gresku.

Poljski dvevnik "Nasz Dzinnik" pise da Bush pokusava da prevali medjunarodnoj zajednici racune za svoju lakoumnu politiku na Bliskom istoku, zaboravljajuci da je napao Irak protiveci se pozicijama clanica Ujedinjenih nacija.

Jedini slabasni glas podrske americkom predsedniku stigao je iz "Gazete Wyborcze", u kojoj poljski ministar spoljnih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz komentarise da je Bushov govor bio koncipiran u kontekstu predizborne kampanje i da je njime on zapravo odgovarao na kritike svog demokratskog izazivaca Kerryja. Poljski sef diplomatije je ipak nacinio izbor: rekao je da je Poljska blize Bushovim pozicijama.
XS
SM
MD
LG