Dostupni linkovi

Čekam na Miloševićev odgovor iz Haaga


Mesić je danas nastavio juče započetu komunikaciju sa posjetiocima naše web-stranice, odgovarajući na mnoga i raznovrsna, pa čak i ona nimalo ugodna pitanja. Hrvatski predsjednik nijedan post nije ostavio bez odgovora. Pozivamo, zato, naše slušaoce da se i sutra od 10:30 do 11:00, uključe na internet, i preko naše Online stranice postave hrvatskom predsjedniku svoje pitanje.

Slijede neka od pitanja i odgovora koja je Mesić razmijenio sa publikom Radija Slobodna Evropa.

Pitanje: kada ce se ukinuti granice izmedju Bosne i Hercegovine i Hrvatske?

Mesić: Granice će postojati i u udruženoj Europi, ali će one biti otvorene. Prema tome, ulaskom u Europu riješit ćemo mnoge probleme koji su danas vezani za granice.

Postovani predsjednice, kakve su vase prognoze sta ce biti sa srpskom republikom ukoliko Bosna i Hercegovina dobije na Sudu pravde u Hagu Jugoslaviju, a sada Srbiju i Crnu Goru? Jer, ako se osudi i presudi za genocid, a srpska republika je nastala kao produkt genocida - primjer Srebrenice, da li ce automatski sve sto je stvoreno genocidom morati nestati?

Mesić: Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini i ne može njen status ovisiti o bilo kojim događajima vezanim za Srbiju. Njen status ovisi jedino o volji i želji građana Bosne i Hercegovine.

Postovani gospodine Mesicu, da li vi vidite Bosnu i Hercegovinu kao jednu drzavu bez entiteta?

Mesić: Vidim Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu i jedinstvenu državu organiziranu onako kako najbolje odgovara državljanima BiH.

Zašto, gosp. predsjedniče, građani Hrvatske ne vole Hercegovce? Zašto tisak potiče tu odbojnost?

Mesić: Smatram da je kriva predodžba da netko ne voli Hercegovce. Oni su radišan i miran narod, ali ima pojedinaca koji “strše” i zbog toga ne bi smjeli imati štete drugi Hercegovci.

Kad ćete doći u Beograd?

Mesić: Čim dogovorim s predsjednikom Svetozarom Marovićem.

Da li je napad SAD na Irak legalan?

Mesić: Akcija u Iraku nije bila pod vodstvom UN-a.

Da li podrzavate ideju o slanju hrvatskih vojnika u Irak?

Mesić: Ne.

Kakva je vaša prognoza, ko će pobijediti u SAD – Bush ili Kerry?

Mesić: Ne bi bilo pristojno s moje strane da se izjašnjavam o izborima u SAD-u.

Postovani gospodine predsednice, ja sam Rom sa Kosova i molio bih vas da budete vise objektivni nego diplomata na moje pitanje: U Kosovu danas biti Rom, je veoma tesko i riskantno. Ne samo da nam su uskracena prava na slobodno kretanje, vec ne mozemo javno i svoj jezik govoriti. Da li vi, gospodine predsednice, smatrate da ja to u redu, jer nikad nisam slusao da ste kritikovali albansku vlast zbog terorizanje ove nacionalne zajednice?

Mesić: Budući da je u povijesti Albancima bilo teško upravo zbog njihove nacionalnosti, danas, kada je Kosovo oslobođeno od Miloševićevog terora, trebali bi svi nositelji vlasti biti tolerantniji prema manjinama, jer se jedino na taj način mogu predstaviti Europi koja traži da pred zakonom svi ljudi budu jednaki.

Ono sto je i vasa zasluga, danas je da se rijec “Hrvat” u svijetu prevodi “ustasa”. Lako je na vas nacin sve pojednostaviti i krivicu baciti na Milosevica, Slovenija i Hrvatska su najkrivlje za raspad nam drage domovine, a Srbi su se samo na idiotski i nespretan nacin suprostavili. Takodje je sigurno da ste i licno odgovorni za smrt mnogih u dragoj nam domovini. Pravilno ste zakljucili, uvijek sam bio i uvijek cu biti Jugosloven, to je nesto najljepse sto je ikad postojalo. S postovanjem, Hrvoje Sapina

Mesić: Kada sam došao u Beograd u Predsjedništvo SFRJ niti jedna savezna institucija nije bila u funkciji, upravo zaslugom Slobodana Miloševića. Osobno sam predložio konfederalni model Jugoslavije, kad se federacija bez integrativnih faktora nije mogla održati. Do danas Milošević na taj prijedlog nije odgovorio. Možda u Haagu bude o tome nešto više rekao.

G.Mesic da li ste vi stvarni politicar ili glumac u zivotu. Jer odgovor na pitanja su stvarno glumacka.

Mesić: Samo sam nekoliko puta glumio u filmu, ali to nisu bile velike uloge. Politiku shvaćam vrlo ozbiljno jer je to jedan od najodgovornijih poslova kojim se čovjek može baviti.
XS
SM
MD
LG