Dostupni linkovi

Priština i Beograd različito o sastanku Kontakt grupe


Ovo su prve reakcije na zahteve sa jucerasnje sednice Kontakt grupe na ministarskom nivou u New Yorku, na kojoj je zatrazeno da se ubrza proces prenosenja ovlascenja i istovremeno se insistiralo na ispunjavanju standarda za Kosovo.

Glasnogovornica premijera Kosova Mimoza Kusari Ljilja za nas radio je izjavila da je veoma znacajno da je Kontakt grupa pomenula prenosenje ovlascenja u ekonomskoj oblasti.

„Ima dosta vremena kako je vlada zahtevala dinamiziranje prenosenja ovlascenja i takodje da to bude prenosenje koje ce dati mogucnosti vladi Kosova da donese neposredne odluke koje se odnose na ekonomsku situaciju. Podrska je vladi da je Kontakt grupa razgovarala i zalagala se za ono sto je vlada ranije trazila“, kaze glasnogovornica Kusari.

Ona takodje smatra da ce prenosenje ovlascenja doprineti jacanju vlade, ali i odgovornosti za ostvarivanje stanadarda.

Zvanicnici UNMIK-a isticu kako je prenosenje ovlascenja jedan od prioriteta angazovanja sefa UNMIK-a Sorena Jessena Petersena, ali da jos treba vremena kako bi UNMIK formulisao svoju poziciju.

“Trenutno smo u procesu formulisanja nase pozicije, sto znaci da se visoki zvanicnici sastaju i daju svoj doprinos u odredjenim oblastima”, izjavila je glasnogovornica UNMIK-a Mechtilde Henneke isticuci da jos nisu zapoceli kontakti sa premijerom Kosova o identifikaciji oblasti za prenosenja ovlascenja, ali se ocekuje da se nakon povratka sefa UNMIK-a iz New Yorka poceti finalizacija stava UNMIK-a.

“Sledeci korak mislim da ce biti razgovori sa vladom”, kaze Henneke.

Istovremeno clan Predsednistva Skupstine Kosova iz Koalicije ”Povratak” Gojko Savic smatra kako se Kontakt grupa ucaurila u jedan klise koji ne menja:

“Ne uklapa se nikako prenosenje ovlascenja na institucije sistema, a istovremeno ovamo Srbi se pozivaju da izadju na izbore. Jedno sa drugim nikako ne ide”

On smatra da prenosenje ovlascenja na institucije Kosova nece poboljsati polozaj Srba:

“Mislim da kosovsko drustvo nije sazrelo, pogotovu u tom pravcu da kada dobije odredjena ovlascenja, ta ovlascenja iskoristi u pozitivnom smislu”.

Prenosenje ovlascenja, prema glasnogovornici Kusari Ljilja, ucinice da Kosovo prije bude spremno za konacni status, cije bi odlaganje moglo izazvati destabilizaciju Kosova i regiona.

“Odlaganje finalnog statusa Kosova samo moze da stvori probleme za Kosovo i region. Otvaranje razgovora o konacnom statusu sredinom 2005. godine je vreme za koje se mi pripremamo i nasu napori na ostvarivanju standarda su usredsredjeni prema sredini 2005. godine”, kaze Mimoza Kusari Ljilja.

* * * * *

Reagovanja Beograda na njujorški sastanak Kontakt grupe posvećen Kosovu


Na pitanje da li bi status Kosova trebalo rešavati pre nego što pokrajina ispuni sve demokratske i bezbednosne standarde u ovom trenutku zvanični Beograd daje nedvosmislen odgovor – rešenje mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 i nema promena granica. Kako kaže pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Ognjen Pribićević, ovakav stav je u njujorškim razgovorima sa šefovima diplomatije Rusije i Francuske Sergejom Lavrovim i Mišelom Bernijeom preneo ministar Vuk Drašković.

“Ministar Drašković se založio da traži podršku Rusije u Kontakt grupi za implementiranje što više elemenata Vlade Srbije o planu o decentralizaciji Kosova u dokumente međunarodne zajednice koja se tiču problema decentralizacije i isto tako založio se za povratak Srba koji su prognani sa Kosova i obnovu porušenih kuća.”

Sličan stav za naš program iznosi Dušan Proroković, visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

“Ukoliko neko želi da menja status Kosova i Metohije u tom pogledu onda postoji jednostavan način da se to uradi promenom Rezolucije Saveta bezbednosti UN, odnosno donošenjem nove rezolucije. Da li je to izvodljivo ili ne, sumnjam da je izvodljivo i sumnjam da se na takav način može izvesti ono što zagovara većina albanskih političara u Prištini i deo nekih nevladinih organizacija, a to je nezavisnost Kosova.”

Prema rečima koordinatora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića, incijativa o pokretanju razgovora o statusu Kosova pre standarda potiče od nekih evropskih članica Kontakt grupe. Janjić kaže da je ovo rešenje formulisano na poslednjem sastanku grupa za podršku, ali napominje da ono podrazumeva raspravu o budućem a ne o konačnom statusu Kosova.

“Taj predlog na Grupi za podršku i dosada u Kontakt grupi nije podržala Rusija. Dakle očigledno je da se Njujork koristi i da se pridobije i Rusija ali i druge zemlje, jer u krajnjoj liniji ukoliko se otvori rasprava o budućem statusu, kad se ta rasprava završi Savet bezbednosti mora da podrži rezultat te rasprave i da donese novu rezoluciju. Znači da zameni Rezoluciju 1244. To je razlog da se sada dešavaju te rasprave.”
XS
SM
MD
LG