Dostupni linkovi

UNMIK odbacuje Tadićeve optužbe


Glasnogovornik UNMIK-a Jeff Bieley je izjavio da su za UNMIK neprihvatljive kritike gospodina Tadica koje se odnose na bezbednost.

“Za specijalnog predstavnika i UNMIK-a opsta bezbednost je pitanje fundamentalnih uznemirenosti. Bezbednost je osnov svim merama koje preduzima medjunarodna zajednica”, kaze Bieley citirajuci pismo koje je UNMIK odgovorio na optuzbe predsednika Srbije i dodajuci da je bilo vidnog opadanja kriminalnih dela na Kosovu od martovskih nemira. Posebno je zabelezeno opadanje medjuetnickih incidenata, kaze Bieley

“Dok UNMIK u potpunosti shvata uznemirenost za bezbednost pismo predsednika Tadica ima mnogo elemenata koji ne predstavljaju verno mere koje su preduzete od strane UNMIK-a, posto je situacija posle marta vidno poboljsana”, rekao je glasnogovornik Bieley.

Nabrajajuci netacnosti u pismi srpskog predsednika upucenih Petersenu glasnogovornik Bieley spominje deo koji se odnosi na martovske dogadjaje i odgovornost za rasvetljavanje martovskih nemira, o cemu je UNMIK obavestio predsednika Tadica da su u toku detaljne istrage, da je do sada uhapseno nekoliko Albanaca, prema nekima se preduzimaju istraznje radnje.

UNMIK je takodje odbacio procene da je na Kosovu tokom poslednjih pet godina ubijeno 1500 Srba.

“Brojka od 1500 ubijenih Srba od 1999. godine je netacna. Radi se o oko 260 ubijenih Srba, od kojih je 150 ubijeno od juna do decembra 1999. godine, dok je broj opadao na 12 ubijenih na godinu dana, od kojih 9 samo tokom martovskog nasilja”, kazao je Bieley, dodajuci da UNMIK pored ostalog ocenio i angazovanje institucija Kosova na poboljsanju opsteg stanja i stvaranju klime dijaloga izmedju nacionalnih zajednica.

“UNMIK ceni angazovanje domacih institucija, posebno premijera Rexhepija za obnovu ostecenih i unistenih objekata tokom martovskih nemira kao i mere preduzete od svih nacionalnih zajednica kako bi se zapoceo dijalog”, rekao je Bieley, citirajuci pismo kojim je UNMIK odgovorio na optuzbe srpskog predsednika Borisa Tadica na adresu sefa UNMIK-a Sorena Jessena Petersena
XS
SM
MD
LG