Dostupni linkovi

Oprečna očekivanja od Kontakt grupe za Kosovo


Zvanicnici kosovske vlade ocekuju da Kontakt grupa pocne sa procenom standarda, a s druge strane predstavnici kosovskih Srba ocekuju prihvatljivu ponudu za donosenje odluke o ucescu na izborima 23.oktobra.

Zenun Pajaziti, koordinator vlade Kosova za standarde kaze da je sutrasnji sastanak Kontakt grupe veoma vazan, ali ne ocekuje spektakularne rezultate:

“Moze se reci da smo zadovoljni procenom ispunjenja standarda, tako je i nedavni susret u Briselu bio veoma vazan za procenu naseg rada. Nadam se da ce se to desiti i na sastanku Kontakt grupe”, kaze Pajaziti.

Prema njegovim recima eventualne pozitivne ocene dosadasnjeg rada Vlade i UNMIKa u pravcu ozivljavanja standarda, narocito posle martovskih nemira, bice novi podsticaj za kosovsku vladu:

“Vazno je da nas rad pozitivno oceni i Kontakt grupa”, kaze Zenun Pajaziti.
Lideri kosovskih Srba ocekuju da ce od rezultata sastanka Kontakt grupe zavisiti i njihov stav o oktobarskim parlamentarnim izborima.

Sef poslanicke grupe koalicije “Povratak”, Dragisa Krstovic za nas radio izrazava ocekivanje da ce Kontakt grupa pokusati da nadje resenje kako bi Srbi odustali od bojkota parlamentarnih izbora:
”Kontakt grupi je veoma stalo da kosovski Srbi izadju na izbore zakazane za 23. oktobar. Otuda verujem da ce Kontakt grupa pokusati da nadje neko resenje da kosovski Srbi konacno donesu pozitivnu odluku vezanu za izbore”.

Krstovic ocekuje da Kontakt grupa zauzme stav o primeni nekih delova iz Plana vlade Srbije za decentralizaciju vlasti na Kosovu, sto je uslov za izlazak Srba na izbore:

“To podrazumeva da bi Kontakt grupa trebalo da preuzme delove Plana vlade Republike Srbije za politicko resenje sadasnje situacije na Kosovu odnosno neke oblike decentralizacije. Ukoliko se to ne ucini u onoj meri koja bi mogla da zadovolji srpske zahteve i srpske interese, znaci ukoliko se to dogodi moze se desiti da Srbi donesu odluku da izadju na izbore. Ukoliko ne onda takve odluke nema, nece je biti”.

Inace, prethodno je najavljeno kako ce glavne teme sutrasnjeg sastanka Kontakt grupe u Njujorku, kojem treba da prisustvuje i sef UNMIKa Soren Jesen-Petersen, biti napori u ubedjivanju kosovskih Srba da izadju na oktobarske izbore, kao i da se izvrsi procena ispunjenja standarada.
XS
SM
MD
LG