Dostupni linkovi

Kolektivni ugovor otvara mogućnosti za strana ulaganja


Potpisivanje kolektivnog ugovora je znacajan pravni akt kojim se regulisu odnosi izmedju poslodavca i radnika i prema recima premijera Kosova Bajrama Rexhepija to je znacajan dogadjaj.

On je zatrazio da se danas potpisani kolektivni ugovor striktno postuje i primenjuje u svim institucijama Kosova.

“Svi su procenili trenutak u kojem se nalazi Kosovo, posebno da nemamo socijalnih nemira prije cetvrtih slobodnih i demokratskih izbora na Kosovu, jer je Kosovo pred znacajnim i velikim izazovima”, rekao je premijer Rexhepi, isticuci kako je zrelost koja je pokazana od strane Sindikata veoma znacajna i dokaz da sezajedno mogu ostvariti nasa stremljenja.

Za ministra rada i socijalnog staranja Ahmeta Isufija, potpisivanje kolektivnog ugovora je uspeh za sve gradjane i posebno za unapredjenje polozaja Kosova.

“Zbog specificnost svi mi treba jednako da shvatimo situaciju na Kosovu, da budemo partneri u onome sto su nasa stremljenja i tako ostvarimo ono sto je cilj naseg naroda – drzava Kosovo”, rekao je Isufi.

Nadamo se da ce ovaj kolektivni ugovor ostvariti u potpunosti, ocekuje predsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Bahri Shabani:

“I mogu reci da je ovo dobar posao jednog konsultativnog odbora i neposredno ukljucivanje vlade i premijera su doprineli da mi danas imamo ovaj kolektivni ugovor, koji ce, nadam se, biti doprinos i stvaranju mogucnosti za strana ulaganja na Kosovu”.

Potpisivanje kolektivnog ugovora je jos jedan doprinos ekonomskom razvoju Kosova, smatra predsednik Privredne komore Kosova Ismail Kastrati.

“Danas, potpisivanjem kolektivnog ugovora doprineli smo stvaranju jednog kompleksnog pravnog okvira, to je doprinos stvaranju drustva pravde i prije svega doprinos stvaranju povoljnijih uslova za ekonomski razvoj”, rekao je Kastrati.

Inace nedostatak i nepotpisivanje kolektivnih ugovora bio je jedan od razloga za mnogobrojne strajkove i obustave rada koji su organizovani posebno u oblasti obrazovanja.

Posle jednog takvog protesta tokom ove godine premijer Rexhepi je strajkacima obecao da ce se najkasnijeu drugoj polovini ove godine potpisati kolektivni ugovori, sto je danas ostvareno.
XS
SM
MD
LG