Dostupni linkovi

Podele u skupštini uoči predizborne kampanje


Habsburg je u obracanju uglavnom poslanicima Demokratskog Saveza, predsednika Ibrahima Rugove, rekao da Evropa treba da bude multietnicka kao sto je Kosovo. On je podrzao princip samoopredeljenja naroda, ukljucujuci i Kosovo:

“Imponovanje nezeljenih odluka pokazalo se kao pogresan nacin. Podrzavajuci model samoopredeljenja znaci raditi za istinsku prosirenu Evropu”, rekao je Habsburg i naglasio da do najvecih kriza dolazi zbog nepostovanja prava na samoopredeljenje naroda.

Na zasedanju skusptine predsednik Panevropske unije odlikovao je predsednika Kosova Ibrahima Rugovu Nagradom Evrope za 2004. godinu, zbog Rugovinog “doprinosa u pomirenju izmedju naroda i razlicitih jezickih grupa”.

Inace pretposlednjoj sednici skupstine u ovom sazivu, nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije Kosova, Hasim Tacija, Alijanse za buducnost Kosova, Ramusa Haradinaja i srpske koalicije “Povratak”.

Sednica je trebalo da ima dva dela, prvi svecani, dok je u drugom delu trebalo da se raspravlja o predlozima zakona o rudnicima i finansiranju politickih partija.

Sef parlamentarne grupe Alijanse za buducnost Kosova, Bujar Dugoli kaze da ta partija nije bila zvanicno obavestena o odrzavanju svecanog dela sednice:

“Mi nismo bili pozvani da prisustvujemo sednici Predsednistva, koja je drzana 15. septembra u restoranu van Pristine, na kojoj je odredjen dnevni red za ovo zasedanje. Ali i pored toga mi smo hteli da prisustvujemo raspravi o predlozima zakona. Dok o svecanom delu sednice nismo zvanicno obavesteni vec putem medija”, kaze Dugoli.

Zvanicnici Tacijeve Demokratske partije nisu saopstili razloge neprisustvovanja sednici parlamenta. Medjutim nezvanicno se saznaje kako su predstavnici te partije ocenili da je svecani deo sednice pretvoren u predizbornu kampanju Rugovinog Demokratskg saveza.

Inace predizborna kampanja na Kosovu pocinje 23. septembra, mesec dana pre održavanja izbora. Poslednja sednica skupstine planirana je za 28. septembar, nakon cega se zavrsava mandat poslanika kosovskog parlamenta.
XS
SM
MD
LG