Dostupni linkovi

Novi Sad u strahu


Prvo je pismo preteće sadržine stiglo u Dečje selo, potom dan za danom i u šest novosadskih osnovnih škola. Ignorisanje, podsmeh i nevericu zamenio je strah prvenstveno kod roditelja, nešto manje kod dece, dok su nadležni u školama i policiji preduzeli dodatne mere opreza. Perko Ilić, direktor Osnovne škole “Nikola Tesla”, jedne od škola na čiju adresu je stiglo preteće pismo:

“Mi kao škola smo preduzeli sledeće: prvo smo pojačali dežurstva, onda jedna od mera je bila apsolutna zaključavanje svih ulaza kad su deca na časovima.”

Većina roditelja vidno zabrinuta nije se oglušila od sugestije direktora i nastavnika i odlučila je da dolazi u školu po svoju decu:

“Pa, osećam se zabrinuto pošto imam devojčicu stariju od dvanaest godina. Znači u tom nekom njihovom opisu, pismu...”

Među decom mišljenja su podeljena:

“Meni nije frka, ja mislim to nije istina. Mnogi su uplašeni. Pismo jeste zastrašujuće, ja mislim da to nekom ide u korist, da neko hoće da zastraši.”

“Roditelji su mi rekli da se ne upuštam u razgovor sa nepoznatim ljudima i da s vremena na vreme otpratim sestru do škole. Ništa više.”

“Treba se samo malo više paziti, ne treba se plašiti.”

I dok deca i roditelji razmatraju ima li satanista u Novom Sadu, u Sekretarijatu unutrašnjih poslova tvrde da su sve neophodne mere preduzete, da je policija shvatila pretnje ozbiljno ali da razloga za paniku nema jer kako je rekao portparol novosadskog SUP-a Stevan Krstić, u Novom Sadu i okolini ne postoji organizacija koja bi mogla da izvede satanistički ritual kojim se preti u pismima.

“Mogu vam reći da dosadašnja obrada činjenica do kojim smo došli i podaci ukazuju da nema razloga za zabrinutost niti roditelja niti naše dece, i u tom smislu mislim da se po mom ličnom mišljenju radi o jednoj veoma gruboj šali.”
XS
SM
MD
LG