Dostupni linkovi

Predizborne prašine


Smjena ministra prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a, Mensura Šehagića, predizborni je trik PDP-a, SDS-a i SDA, a cilj je nacionalna homogenizacija. Ovo je stav većine opozicionih političkih partija, analitičara i nezavisnih intelektualaca na navodni raskid partnerstva nacionalnih stranaka, te izlazak SDA iz parlamentarne većine u Narodnoj skupštini RS-a. Glavni i odgovorni urednik banjalučkog magazina “Reporter”, Igor Gajić:

“Pozadina je jasna. Jednostvano, kao i uvijek pred svake izbore, ta koalicija se naizgled ljulja, a ustvari funkcioniše bolje nego ikada. SDA napada, PDP i SDS se, kao kobajagi, brane i onda se to slomi na ministru Šehagiću, koji čak mislim da ni za šta nije kriv, a upravo im se nije uklapao u šemu, jer vjerovatno nisu mogli ostvarivati neke aranžmane preko njega.”

Povlačenje SDA u navodnu opoziciju je prvi izrekao potpredsjednik RS-a, Adil Osmanović, koji je odgovarajući na pitanje da li je cijela priča ipak dogovorena rekao da nije, pozivajući se na principijelnost politike koju vodi SDA:

“Krajnje odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog dogovora sa PDP-om da se jedan ministar iz SDA razriješi dužnosti da bi dalje Vlada funkcionirala sa dva ministra iz SDA. Za nas je principijelno sasvim svejedno da li je jedan ministar smijenjen ili sva trojica. Ja sam ovdje sasvim odgovorno rekao stav SDA - da mi nakon smjene ministra Šehagića prelazimo u opoziciju i ova vlada nema našu dalju podršku.”

Ovakva Osmanovićeva izjava je predizborni trik s ciljem da budu ojačane nacionalne opcije u RS-u, rekao je predsjednik Demokratske stranke, srpski narodni poslanik iz skupštinske većine od 44 srpska poslanika, Predrag Kovačević. Kovačević ocjenjuje da će se prava istina saznati tek na sjednici Narodne skupštine RS-a, kada će se vidjeti da li stranka SDA podržava skupštinsku većinu:

“Ja još uvijek mislim i smatram da i dalje SDA čini skupštinsku većinu. Ukoliko SDA ne bude u toj skupštinskoj većini, a u njoj, pretpostavljam, budu Srpska radikalna stranka i još neko, ja kao poslanik sigurno neću učestvovati u toj skupštinskoj većini.”

Iz SDA odavno su upozorili da smjena ministara znači radikalizaciju političke scene u RS-u. Potpredsjednik Vlade i ministar za ekonomske odnose i koordinaciju, Omer Branković, kaže da je premijer Dragan Mikerević svjestan toga:

“Vrlo će, vrlo, ponavljam, teško raditi u tzv. srpskoj većini. To je 44 poslanika. Pred svaku Skupštinu Srpska radikalna stranka ispostaviće mu račun šta to košta. Trojica nek se razbole, nema, ne prolaze zakoni itd.”

Predsjednik RS-a i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a, Dragan Čavić:

“Pa, oni nisu ni bili u skupštinskoj većini - iz čega će istupiti? Ja sam dao saglasanost na smjenu gospodina Šehagića. Ključni razlog zbog čega sam dao saglasnost je zato što, prema ocjeni predsjednika Vlade, gospodin Šehagić nije radio posao u skladu sa očekivanjima. Kako će postupiti ostali ministri iz SDA, ja to ne znam. Njihovo zakonsko i ustavno pravo je da daju ostavke na funkcije i nikakvih problema nema. Provešćemo zakonski postupak da imenujemo druge ministre, ukoliko je to njihova odluka, i da ti ministri, naravno, zadovoljavaju ustavnu odredbu koja definiše zastupljenost svih predstvanika konstitutivnih naroda u sastavu Vlade. Ne vidim problem.”

U Partiji demokratskog progresa, koja se inače okrivljuje za realizaciju plana dogovora nacionalnih stranaka, tvrde da je smjena samo jednog ministra iz SDA početak rekonstrukcije Vlade. Ministar Šehagić nije imao velikih propusta u radu, ali je kolatateralna šteta izjava predsjednika SDA, Sulejmana Tihića. Potpredsjednik PDP-a, Goran Milojević:

“Zbog javno iznesenih stavova i inicijativa pokrenutih iz vrha SDA, sa konačnim ciljem ukidanja RS-a. To je bila reakcija na akciju SDA. Rekonstrukcija Vlade je započela i vidjećemo kojom dinamikom će se ona nastaviti.”

Milojević jučerašnji zahtjev SDA predsjedavajućem Savjeta ministara, Adnanu Terziću, da smijeni ministra iz PDP-a Branka Dokića, pak, smatra političkim revanšizmom. Očekuje se da će politička natezanja trajati do izbora, a poslije će biti sve po starom, kaže novinar lista “Reporter” Igor Gajić:

“Može se očekivati ove prašine. Onda će SDA da diže prašinu vjerovatno sad oko ministara u Savjetu ministara, Dokića i Ivanića. I na kraju neće biti ništa. Do 2. oktobra će to trajati - i to će biti to.”

Za smjenu preostala dva ministra iz SDA, premijer Vlade RS-a, pored političkih, ima i pravnih prepreka, jer je po zakonu za naredno imenovanje ministara potrebna skupštinska rasprava i većinska podrška poslanika, koja je i sada na klimavim nogama.
XS
SM
MD
LG