Dostupni linkovi

Nasilje ugrožava održavanje iračkih izbora


Do napada je doslo na Trgu Maruf Rusafi, a pripadnici iracke
policije i americki vojnici blokirali su ulice oko mesta incidenta.

Americki predsednik George Bush vise puta je u poslednje vreme izjavljivao da se predvidjeni termin izbora nece odlagati. On i zamenik drzavnog sekretara Richard Armitage u cetvrtak su izjavili da je pojacani talas nasilja u predizbornom periodu ocekivan, ali da su americke trupe u stanju da situaciju drze pod kontrolom. Armitage je u sredu, tokom posete Ceskoj Republici izjavio:

"Mi ocekujemo povecano nasilje u Iraku kako se blizimo januarskim izborima i otvoreno govoreci, ne bismo bili iznenadjeni ako neki akti nasilja budu upereni i protiv nasih predsednickih izbora 2. novembra".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan u sredu je, medjutim, rekao da s obzirom na trenutni talas nasilja u Iraku, ta zemlja najverovatnije nece biti u stanju da organizuje izbore koji su planirani za januar naredne godine.

"Ne mozete imati validne izbore ako bezbednosni uslovi budu i dalje ovakvi kakvi su sada", rekao je Annan.

I neki iracki visoki vladini funkcioneri pocinju da sumnjaju u mogucnost odrzavanja izbora u ovakivim bezbednosnim okolnostima. Predsednik Iraka Ghazi al-Yawar izjavio je juce da je malo prerano za odluku o terminu izbora. "Nas prioritet, dodao je, jeste da radimo na restauraciji bezbednosti. Izbore zelimo da odrzimo u atmosferi sigurnosti.

Iracki predsednik je jos ranije izjavio da je konacna odluka o odrzavanju izbora u domenu Ujedinjenih nacija.
XS
SM
MD
LG