Dostupni linkovi

Predsednik Mađarske uveren da Beograd ne stoji iza incidenata u Vojvodini


Predsednik Mađarske Ferenc Madl izrazio je u razgovoru sa predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem uverenje da je međuetničkih nemira u Vojvodini bilo, ali da iza njih ne stoji zvanični Beograd.

“Što se tiče tih etničkih nemira oni naravno nisu potekli od države nego su ih uslovili drugi uzroci. Razna ratna zbivanja, velika ekonomska kriza, naravno tome doprinose i tenzije koje nastaju održavanjem lokalnih i raznih drugih izbora. Zahvaljujemo se gospodinu predsedniku koji je izjavio da će protiv toga preduzeti brze i efikasne mere.”

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović rekao je da su poslednji međuetnički nemiri možda previše naglašeni kako neki misle, ali da je izvesno da su se desili.

“Moja zahvalnost predsedniku Mađarske zbog nesumnjivog saznanja Mađarske da iza svih tih incidenata svakako ne stoji niti vlast, niti država niti državna politika. Ja sam prenio stav Srbije i Crne Gore da je nama cilj da Vojvodina mora ostati primjer upravo najviše razvijenih evropskih standarda gdje multietničkih život, razumijevanje i poštovanje razlika jeste ono što daje posebnu snagu i odnosima između Srbije i Crne Gore i Mađarske s druge strane. Pravni sistem i državni organi moraju da identifikuju svakog počinioca takvog nasilja, a posjeta kao što je bila premijera Koštunice Vojvodini i dolazak gospodina predsjednika Mađarske ovdje i uopšte svakodnevni dijalog nešto što je prateći dio razvijanja onoga što jeste najvažnije čuvanje i unapređivanje ljudskog povjerenja.”

Da je posebno osetljiv na ugrožavanje manjinskih prava i da će sa punom ozbiljnošću i analizirati navode o međunacionalnim incidentima u Vojvodini, izjavio je nakon razgovora sa mađarskim kolegom i predsednik Srbije Boris Tadić.

“Neprekidno insistiram na stalnoj policijskoj i sudskoj istrazi. I meni je to posebno važno zato što to jeste način na koji se izgrađuju evropske vrednosti i ja ću kao predsednik na tome insistirati.”

Tadić je dodao da je Ferenc Madl preneo uveravanja da će i vlasti u Mađarskoj insistirati na zaštiti prava tamošnje srpske zajednice. Sam mađarski predsednik ovako se osvrnuo na tvrdnje pojedinih medija da je zabeleženo više napada na lokalne Srbe u poslednja dva meseca.

“Verujem da je to marginalna pojava koja se nikako neće nastaviti. Pre nego što sam doputovao u Beograd raspitao sam se i kod naše tajne službe o podacima sa kojima raspolažu u vezi tih pretećih pisama. Ispostavilo se da se radi o tri, četiri ili pet takvih pisama. Ona su predata istražnim vlastima i sada sve to ide u jedan normalan proces. Međutim, da ponovim: verujem da ta pojava nikako neće postati mađarska svakodnevica.”

Predsednik Mađarske sutra će posetiti Podgoricu, a u četvrtak najveće vojvođanske gradove Novi Sad i Suboticu.
XS
SM
MD
LG