Dostupni linkovi

Strah kao izborna taktika


Bosna i Hercegovina ovih dana veliko je gradilište - popravljaju se ceste, grade mostovi, uvodi ulična rasvjeta. Skupštinske govornice pretvorene su u izborne poligone. Odluke se važu i odlažu, kako se ne bi “izgubio poen ” kod potencijalnog birača. Jer, do 2. oktobra i lokalnih izbora u BiH još je samo 18 dana. Sukladno tomu, bh. predizborno ozračje karakterizira i bespoštedno vrijeđanje političkih protivnika.

A kojim se metodama koriste političari u procesu “kupovine“ građana, svjedoči samo dio izjava izrečenih posljednjih dana. Predizborno obraćanje predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata RS-a, Milorada Dodika, u Brčkom:

“Danas u RS-u imate gotovo nemoguću koaliciju SDS-a i SDA, samo zbog fotelja i samo zbog vlasti. Apsolutno je tačna činjenica da je gospodin Čavić zajedno sa Tihićem dogovorio razne aranžamane - i sa Ivanićem - o tome kako se ponašati u predizborno vrijeme. Pa ste vidjeli onog smotanog Sulejmana Tihića kako traži da se ukine naziv RS. A ovi opet odovuda viču: ’Smijenićemo tri ministra.’I niko ništa ne radi, samo galame. I misle da će doći do vaših mozgova ponovo da kažete: ’Čekaj, moramo da se branimo.’ Od koga, božiji čovječe?”

Vršitelj dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke, Dragan Čavić, tvrdi da svi vode hajku protiv ove stranke:

“SDS je u jednom ambijentu horskih napada i pokušaja da se na mala vrata onemogući u potpunosti da provede ove izbore i obnovi izborni rezultata. I nije to za nas problem, ni prvi ni zadnji put. Ono što mogu da kažem je da u ovim okolnostima SDS je punom snagom u izbornoj kampanji. Ona će biti intenzivirana do kraja mjeseca. Vjerujemo da možemo da ponovimo izborni rezultat sa posljednjih lokalnih izbora. Mislimo da posebnu šansu imamo posebno u Banjoj Luci i opštinama u Krajini. Očigledno je da političke stranke koje su imale vlast godinama u ovim sredinama danas imaju šta da manifestuju - i ono što su uradile i još više onoga što nisu uradile.”

Institucionalna prava i političku slobodu u trenutačnom uređenju BiH nema ni hrvatski narod, tvrdi utemeljitelj Hrvatskih demokršćana, Petar Milić:

“U državotvornoj zajednici BiH Hrvatima ne može pasti na pamet boriti se za slobodu, naročito u ovoj konfiguraciji na Balkanu, gdje očekujemo svaki dan neovisno Kosovo, neovisnu Crnu Goru. Očito, previše ih je. Znači, možemo zaključiti kako nas očekuje gore nego Dejtoon, s obzirom na podanički duh HDZ-a.”

Ugledni sarajevski profesor Besim Spahić u svojoj knjizi “Politički marketing” kaže da znatan dio naroda u BiH i prije, u tijeku i poslije rata nasjeda nacionalnim samoobmanama, bajkama i pričama o svojoj ugroženosti od strane drugih. Nemali je broj onih koji su još i danas samozaljubljeni u sebe, svoje nacije i svoje naciolidere i vjerske “moralne uzore”, spremni žrtvovati i minimum individualnosti, građanskih sloboda i otvorenih pitanja. U kojoj mjeri to koriste političari, komentira predsjednik Liberalno-demokratske stranke BiH, Rasim Kadić:

“Birači radije prepoznaju incident i svađu, radikaliziraju svoje političke stavove. Trudeći se da budu viši nacionalisti nego što su birači, političke stranke, ustvari, svjesno podgrijavaju nacionalizam kao svoju bazu, svjesno - od paljenja zastava, napada na ženu i hiljade drugih kombinacija. Dakle, svjesno podgrijavaju nacionalizam, jer je nacionalizam najbolja politička platforma - da bi dobili poene.”

U Izbornome povjerenstvu BiH pažljivo promatraju tijek kampanje i kažu da nema mnogo pritužbi. Upitan za opći stav, predsjednik Povjerenstva, Vehid Šehić, kaže:

“Više se prigovori koji se upućuju Vijeću za prigovore i žalbe Izborne komisije odnose na, upravo, odnose između određenih političkih subjekata, gdje se traži zaštita, s obzirom da se u predizbornoj kampanji koriste i sredstva da bi se, eventualno, drugi politički subjekt doveo u teži položaj. Međutim, ono što je bitno za Izbornu komisiju, nema više prigovora kao što je bilo na prošlim izborima, gdje smo imali daleko više prigovora i žalbi kad je u pitanju povreda poglavlja 7. Izbornog zakona BiH, a tiče se kampanje u kojoj je bilo i govora mržnje, govora koji su mogli dovesti do nacionalne, vjerske netrpeljivosti. Ali, borba između određenih političkih subjekata sigurno ima elemenata koji ne zadovoljavaju kriterije jednog normalnog, kulturnog političkog dijaloga.”

Mnogo oštriji u ocjenama predizborne kampanje su politički analitičari, koji kažu da je očigledno da pojedine stranke koriste strah kao taktiku. To su one koje su svjesne da za ove izbore nemaju što ponuditi ljudima, tvrdi i sociolog Gavrilo Antonić:

“Iako se radi o lokalnim izborima, dakle o biranju vlasti koja će odlučivati o pitanjima koja se najdirektnije tiču života građana, kampanja se vidi kao da su u pitanju parlamentarni izbori, znači vodi se o temama visoke politike. Jednostvano, pokušava se napraviti jedna zamjena teza i na taj način se, možda, glasačima sakriti eventulani neuspjesi lokalnih vlasti - ono što su propustili da urade u proteklom periodu.”

Boris Divjak, Transparency International BiH:

“Kampanja ne nudi ništa novo. Niti jedna stranka nema program bilo borbe protiv nezaposlenosti, bilo borbe protiv korupcije. I naravno da se onda politička kampanja svodi na neka marginalna obračunavanja, piomenična itd. Međutim, to je žalosno i nepotrebno, zato što praktično svi od političkih lidera imaju svoje dosijee, žalosno je što gledamo na plakatima likove koji bi trebali da budu iza rešetaka, a, nažalost, oni se sada bore za povjerenje građana.”

Rezultat ovakve predizborne kampanje bit će da građani neće dati puno povjerenje nikome, kaže Divjak. Njegov zaključak je da će se još jednom pokazati okrutna realnost u BiH, a to je takozvana zarobljena država, odnosno prisutnost korupcije koja prožima sve segmente društva i sve političke stranke u BiH.
XS
SM
MD
LG