Dostupni linkovi

KFOR i UNMIK garantuju bezbednost tokom oktobarskih izbora


Sef UNMIKa je jos jednom pozvao kosovske Srbe da ucestvuju na izborima i porucio da nece prihvatiti nikakva uslovljavanja. Jesen-Petersen je rekao da Kosovo ima svoj plan decentralizacije vlasti, te da se o nekim delovima plana vlade Srbije o Kosovu moze razgovarati. “Mozemo saslusati samo one ideje koje mogu da obogate kosovski plan”, kaze sef UNMIKa:

“U razgovoru sa srpskim premijerom jasno sam istakao da se nece povezivati ucesce na izborima sa drugim pitanjima. Nece biti uslovljavanja za tako vaznu stvar za kosovske Srbe kao sto je ucesce na izborima, jer se jedino ucescem u institucijama mogu resavati problemi srpske zajednice”, kaze Jesen-Petersen.

On je istakao da su u saradnji sa KFORom pojacane mere zastite kako bi se gradjanima pruzila sigurnost a posebno kosovskim Srbima.

“Kfor ce preduzeti neophodne akcije tokom izbornog procesa u cilju ocuvanja bezbednog okruzenja”, rekao je general de Kermabon. On je najavio da ce NATO poslati pojacanje od oko dve hiljade vojnika i naglasio kako nema indikacija da moze doci do incidenata:

“Kako bismo pokazali medjunarodnoj zajednici da zelimo podrzati demokratski proces na Kosovu, u narednom periodu bice poslato pojacanje od dve hiljade vojnika, s ciljem da se osigura bezbedno i mirno okruzenje. Dodatne trupe ce biti na terenu kako bi mogle da reaguju ukoliko je to potrebno”, rekao je general de Kermabon isticuci da ce KFOR pruzati bezbednosne mere tokom predizborne kampanje i na dan glasanja.

Sef UNMIKa, Jesen-Petersen je rekao da uspeh politickog procesa na Kosovu zavisi od bezbednosti, te je pozvao privremene institucije i gradjane da doprinesu stvaranju mirnog okruzenja:

“Ocekuju nas izbori, procena ispunjenja standarda, nastavak prenosa nadleznosti i eventualno pocetak razgovora o konacnom statusu Kosova. Svaki korak sada je test za politicare i gradjane Kosova”, izjavio je Jesen-Petersen.
XS
SM
MD
LG