Dostupni linkovi

Odbrana sa slobode optuženika za Loru


U današnjem rješenju Vijeća Županijskog suda u Splitu piše da zbog neosnovanosti se odbija prijedlog Županijskog državnog odvjetništva za određivanjem pritvora nad optuženima: Tomislavom Duićem, Tonči Vrkićem, Miljenkom Bajićem, Josipom Bikićem, Davorom Banićem, Emilijem Bungurem, Antom Gudićem i Anđelkom Botićem. Na današnjoj sjednici, između nekolicine ostalih optuženika, bio je prisutan i Tomislav Duić, bivši zapovjednik zatvora u Lori, što je bio njegov prvi ulazak u sudnicu od kada je izdan nalog za njegovo hapšenje godine 2002. Duić je od tada pa do oslobađajuće prvostupanjske presude, krajem pretprošle godine, bio u bijegu. On i sam Bajić osobno su danas obećali da će se odazivati sudskim pozivima i sud obavještavati o eventualnoj promjeni adrese, što im je Vijeće županijskog suda povjerovalo. Jednoga od branitelja optuženih, Vinka Ljubičića, pitali smo je li neuobičajeno da se optuženi za ratni zločin brani sa slobode.

''To je apsolutno uobičajeno. Poznati su slučajevi i u Vukovaru i u Osijeku. U pravilu se brane sa slobode imajući u vidu upravo odmak u vremenu od učinjenog zločina.''

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika nije bio spreman komentirati odluku Vijeća Županijskog suda.

''Neslužbeno sam čuo, ali dok ne pročitam razloge odluke ne bih komentirao.''

Županijsko državno odvjetništvo se u roku od dva dana može žaliti Vrhovnom sudu. Vrhovni sud je 19. kolovoza donio odluku da se suđenje u slučaju Lora zbog teških povreda postupka ima ponoviti, ali još nije precizirano kada će se ono održati. U svakom slučaju, izvjesno je da će se održati pred promjenjenim Sudskim vijećem i u njemu neće biti spornog sudca Slavka Lozine, koji je po ocjeni mnogih pravnih stručnjaka na sramotan način vodio suđenje u slučaju Lora prije dvije godine.
XS
SM
MD
LG