Dostupni linkovi

Još uvijek zauzeto 2100 srpskih kuća


Hrvatska bi do kraja ove i tokom iduće godine trebala obnoviti oko petnaest tisuća srpskih kuća porušenih i zapaljenih u Oluji i nakon nje. Do kraja ovog mjeseca, točnije do 30. rujna, mogu se još uvijek podnositi zahtjevi za obnovu, zbog čega je Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke pozvao sve koji na to imaju pravo da ne propuste tu zakonsku mogućnost.

''Ovog trenutka u postupku obnove je 3108 objekata. Do kraja godine bi trebalo, kao što je planirano, obnoviti četiri hiljade obiteljskih kuća sa stupnjem oštećenja od četvrte do šeste kategorije.''

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, podsjeća da je do sada ukupno pozitivno riješeno 5120 zahtijeva. Oko 3500 predmeta čeka još na kompletiranje dokumentacije. Kako se rok primiče kraju sve više Srba se prijavljuje za obnovu.

''Do 30. 7. pristiglo je još 6281 novih zahtjeva.''

Za 5560 srpskih obitelji, kojima su kuće manje oštećene, država isplaćuje novčanu naknadu. To za sada ide sporo i isplaćena je tek petina. Unatoč tome, Pupovac zaključuje kako su ukupni rezultati obnove uništene srpske imovine zadovoljavajući.

''Najveći dio planiranih objekata je uvedeno u obnovu ili se obnavlja.''

Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke ne dijeli to zadovoljstvo i po pitanju povratka srpske imovine. Još uvijek je zauzeto 2100 kuća i Samostalna demokratska srpska stranka, koja je podržala Sanaderovu HDZ-ovu vladu, a jedan od glavnih uvjeta bio je povrat imovine, očekuje o tome skoriji razgovor sa premijerom. Isto tako i o problematici bivših nositelja stanarskih prava.

''Država do sada nije osigurala niti jedan alternativni smještaj za bivše nosioce stanarskih prava, iako za to postoje osigurana sredstva i obećanja.''

Ironično dodaje kako će predsjedniku vlade predložiti...:

''... da te novce, onima koji su opstruirali primjenu zakona, dodijeli kao nagrade.''
XS
SM
MD
LG