Dostupni linkovi

Paljenje stolačkih zastava


Novih saznanja o incidentu, koji se prije dvije večeri dogodio u Stocu, još uvijek nema. Kako nam je potvrđeno u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, radi se na analizi pronađenih otisaka, što bi trebalo biti završeno do kraja sedmice. Unatoč medijskim špekulacijama, Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a, ističe kako policija u ovom trenutku ne raspolaže bilo kakvim argumentima koji bi upućivali na Nerina Dizdara, predsjednika Foruma mladih Stolac.

Iako je Dizdar bio jedan od inicijatora skidanja zastava sa jarbola u centru grada, u izjavi za naš radio naglašava kako je njegov rad i rad Foruma od početka bio transparentan, te da ova organizacija nema ništa s paljenjem zastava, što smatra radikalnim ali i, na određen način, razumljivim činom:

“Nakon što su ove zastave zapaljene, ponovno su postavljene zastave Herceg Bosne, nakon čega opet načelnik govori da se stvari trebaju rješavati kroz institucije. Mi imamo situaciju u Stocu da se proda muslimanski harem, a nakon toga načelnik kaže: ’Hajdemo sjesti i pokušati riješiti.’ Nakon toga uslijede brojni sastanci na kojima se ništa ne riješi. Po našem viđenju stvari, ovaj čin je izraz revolta protiv takve politike.”

Za situaciju u Stocu, te posljednji događaj Dizdar smatra odgovornim, prije svega, vladajuću koaliciju HDZ-a i SDA:

“I ovo je definitivno izrazit vid neslaganja s pasivnom politikom i politikom dogovora između vladajuće koalicije u Stocu, koji apsolutno ništa nisu učinili za boljitak, za bolji život povratnika u općini Stolac.”

Paljenje zastava predstavnici vladajuće koalicije oštro su osudili, te zatražili hitnu istragu policije. Predsjednik Općinskog vijeća i član SDA, Zoran Turković:

“Ja se bojim za situaciju u Stocu, jer, znate, svašta se tu može izroditi. Počelo je to od ovih malih incidenata, pa ide se na veće itd., tako da kažem da se ja bojim istine. Ja imam veliko povjerenje u policiju, mislim da će smiriti situaciju. Pa i mi političari da nastojimo da smirimo ljude, da kažemo: ’Pa stanite, nije rat. Ne treba nama rat u Stocu.”

Načelnik općine i član HDZ-a BiH, Željko Obradović, smatra da je iza svega predizborna kampanja:

“Ja pretpostavljam da je to dio predizborne kampanje, da to predizborno vrijeme žele iskoristiti u te svrhe. Samo što je izabran loš način. Ali, evo, ja se nadam da ćemo zbilja preko institucija sustava odgovoriti tim pojedincima i skupinama, što će biti i odgovor ukoliko istraga bude brza i kvalitetna.”

Kojoj političkoj opciji ovakvo stanje odgovara, Obradović nije želio reći. Na pitanje kada će se problemi u Stocu početi rješavati u okviru institucija, Turković, ali i Obradović ističu kako je to nemoguće bez aktivnije uloge najviših razina vlasti, te Ureda Visokog predstavnika, jer, kako podvlače, radi se o problemima koji nisu karakteristični samo za Stolac.
XS
SM
MD
LG