Dostupni linkovi

Ko su neprijatelji kojima treba slomiti vrat?


Tek ukoliko bude podnesen prigovor i Vijeće za prigovore Izborne komisije BiH utvrdi da je na predizbornom mitingu Srpskog radikalnog saveza, 3. septembra u Bijeljini, došlo do raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje može doći do sankcija ili podnošenja krivične prijave protiv radikala, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Izborne komisije BiH:

“Rokovi su tri dana. Mi zasad nismo dobili ništa. Možda je već nešto došlo u toku dana. Nama trebaju i materijalni dokazi. Nije dovoljno samo rekla-kazala, eventualno audio ili video snimak, ili izjave određenih prigovarača, izjave građana - da je takav govor bio konkretno u Bijeljini.”

Pojedini mediji su objavili kako je potpredsjednik Srpske radikalne stranke iz Srbije, Tomislav Nikolić, učestvujući na predizbornom skupu Radikalnog saveza u Bijeljini, negirao postojanje države BiH, poručivao da neće biti mira dok Srbija ne bude od Negotina do Banje Luke, te pominjao “neprijatelje kojima treba slomiti vrat”.

Funkcioner Srpskog radikalnog saveza, Žarko Dimitrijević, kaže kako su takva pisanja plod političkog podmetanja:

“To je ortodoksna neistina i, prema tome, mi ne želimo da komentarišemo njihove izjave, koje su protiv BiH i protiv naroda koji žive u BiH.”

Izbornim zakonom jasno je definisano da se na predizbornim skupovima mora voditi računa o tome da se ne upotrebljava govor mržnje. Kazne za nepoštivanje odredbi su od 10 hiljada maraka, preko skidanja kandidata sa lista, pa do potpune zabrane učešća stranke na izborima. U krajnjem slučaju, predmet se može predati i nadležnom tužilaštvu. Izbornim zakonom, međutim, nije zabranjeno stranim državljanima da učestvuju na mitinzima, kaže Vehid Šehić:

“S tim što je logično očekivati da i oni, ukoliko odluče da prisustvuju, da na takav način daju podršku, ili da se direktno obrate simpatizerima te stranke koju oni podržavaju svojim fizičkim prisustvom, moraju poštivati Ustav i zakone BiH.”
XS
SM
MD
LG