Dostupni linkovi

Decentralizacija će se voditi iz Prištine


“Hocu ovde da budem jasan da ima samo jedan proces decentralizacije i to je proces koji ce se voditi iz Pristine, jer je to process koji ce se dogoditi na Kosovu “, kaze Dzentilini govoreci o stavovima sa sastanka ministara spoljnih poslova EU u Mastrihtu.

Dzentilini smatra da treba saslusati i stavove i vidjenja drugih, u ovom slucaju i Beograda, ali treba biti realni, kaze Dzentilini , decentralizacija je proces za koji je najvise zainteresovano Kosovo.

Komentarisu zahteve iz Mastrihta za vecom ulogom EU na Kosovu, Dzentilini istice da EU ima dugorocnu politiku prema Kosovu, i u ovom trenutku podrzava politiku sefa UNMIK-a.

Cinjenica da ce se Beograd konsultovati u vezi sa reformom lokalne samouprave na Kosovu ne znaci da ce delovi plana Srbije za decentralizaciju biti deo plana za decentralizaciju koji rade UNMIK i institucije Kosova, niti da ce Beograd imati kontrolu nad ovim procesom, izjavio je ovih dana tokom susreta sa najvisim kosovskim predstvanicima sef Americke kancelarije u Pristini Philip Goldberg.

“Ono sto smo rekli je da postoji samo jedan proces o lokalnoj samoupravi i taj proces se dogadja ovde u Pristini”, rekao je Goldberg, pozivajuci se na Okvir za decetralizaciju lokalne uprave koji je izradjen od strane zajednicke radne grupe UNMIK-a i institucija Kosova i u cijoj su pripremi ucestovali i strucnjaci Saveta Evrope i USAID-a.

Albanci i Srbi nezavisno od onoga sto se u proslosti dogodilo treba da gledaju prema evropskoj buducnosti i da cine napore na obnovi poverenja, rekao je tokom jucerasnje posete Kosovu francuski minister spoljnih poslova Michel Barnier.

“Jedan potreban gest kosovskih Albanaca prema srpskoj zajednici je razmatranje procesa decentralizacije koji ima vitalan znacaj“, rekao je ministar Barnier, dodajuci kako ne treba da bude problem i eventualno ucesce beogradskih strucnjaka u izradi plana decentralizacije.

On je takodje pozvao kosovske Srbe da ucestvuju u radu institucija i na izborima koji se odrzavaju 23. oktobra.

Premijer Kosova Bajram Rexhepi podrzava zahteve koji su izneti u Mastrihtu za povecanjem uloge EU i insistiranje da se uproste i jos vise konkretizuju standardi za Kosovo.

“Mislim da EU treba da poveca prisustvo na Kosovu , jer smo i mi deo Evrope. Mislim da i u buducem restruktuiranju EU treba da ima znacajniju i aktivniju ulogu na Kosovu, dok ce ti procesi imati nasu podrsku”, rekao je Rexhepi.
XS
SM
MD
LG