Dostupni linkovi

Njeguš i Đerić rasipali budžetska sredstva tokom Papine posjete


Direktor policije RS-a, Radomir Njeguš, 60 hiljada maraka iz posebne blagajne Ministarstva unutrašnjih poslova dao je nepoznatim licima, okvalifikovanim kao doušnici, a dokumentaciju je spalio, ne prezentujući je na zahtjev Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, kaže za naš radio, parafrazirajući jedan dio revizije provedene u MUP-u, glavni revizor Boško Čeko. U revizorskom izvještaju se navodi da u MUP-u RS-a postoji posebna blagajna koja nije evidentirana u računovodstvu, a preko koje je u periodu od 2000. do 2004. godine obavljen promet od oko 300 hiljada konvertibilnih maraka, tvrdi Čeko:

“Ta blagajna, pošto nije evidentirana, mi smo u preliminarnom izvještaju konstatovali da ne postoji ni popis iz te blagajne. Oni su stavili prigovor i dostavili su nam popis, što znači da potvrđuju da postoji - čim su dostavili popis. Potvrđuju da postoji ta posebna blagajna, ali nije knjigovodstveno evidentirana.”

U revizorskom izvještaju navodi se da su odgovorna lica u Ministarstvu, Zoran Đerić i Radomir Njeguš, odgovorni za kršenje procedure pri javnim nabavkama, te za nenamjensko trošenje sredstava namijenjenih za dolazak pape Jovana Pavla II u Banju Luku. Boško Čeko:

“U vezi s nabavkom vezano za posjetu pape Jovana Pavla II, koji je bio u junu 2003. godine, mi smo konstatovali da je vezano za to finansiranje izvršena nabavka opreme, a da nije uopšte poštovan Zakon o nabavkama, da su određena plaćanja vršena po fakturama, predračunima, da nije uopšte došao račun. Ta manifestacija održana je u junu 2003. godine, a oprema koja je ugovarana dolazila je krajem 2003. godine, čak u januaru i februaru 2004. godine. I onda su postavljena u svrhu te nabavke opreme.”

Glavni revizor je s izvještajem o reviziji upoznao premijera Dragana Mikerevića, koji je nakon smjene Zorana Đerića i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, pa je on, kako kaže Čeko, smijenio načelnika Uprave za materijalno - finansijske i imovinske poslove Ministarstva, Milovana Đurića, dok je na njegovo mjesto postavljena Spomenka Vujasinović, preko koje su išle sve narudžbe za koje su utvrđene nepravilnosti. Utvrđenim nepravilnostima u MUP-u baviće se i skupštinski odbor za praćenje rada vojske i policije, potvrdio je član Odbora Milanko Mihaljica:

“Ovo sve u suštini upućuje na potrebu da konačno svako počne da odgovara za svoj rad i da se to odnosi i na Ministarstvo unutrašnjih poslova. U MUP-u postoje ljudi, pojedinci, dakle ne govorim za cijelu službu, koji ne znaju da rade taj posao, koji su neprofesionalni, koji su u sprezi s određenim mafijaškim, kriminalnim krugovima i tu nema nikakvih dilema da, u suštini, u ozbiljnu aktivnost u borbi protiv kriminala i korupcije sa ovim sastavom MUP-a ne može da se ide.”

Mihaljica će na prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a, kako kaže, zatražiti odgovornost prvih ljudi MUP-a:

“Direktor policije, gospodin Njeguš, treba da bude smijenjen, u najmanju ruku da podnese ostavku. To smo govorili i za gospodina Đerića. To se nije desilo i nastavljeni su drugi propusti.”

Revizorski izvještaj MUP-a, Boško Čeko dostavio je Javnom tužilaštvu i od njih očekuje dalje postupanje.
XS
SM
MD
LG