Dostupni linkovi

Kontakt grupa plus poziva Srbe da izađu na izbore


Svi ucesnici danasnjeg sastanka su konstatovali da je Kontakt grupa plus ocenila da ima napretka u ostvarivanju standarda i renoviranju u martu ostecenih objekata, trazeci istovremeno da se nastavi zapoceti unutar kosovski dijalog.

Ove ocene izneli su posle sastanka Kontakt grupe plus predstavnici institucija i politickih partija.

Bio je to zahtev da na izborima ucestvuju sve etnicke zajednice, rekao je predsednik Kosova Ibrahim Rugova i dodao kako bi ucescem na izborima “i pored rezervisanih mesta – ako ucestvuju, dobili jos vise”.

“Mislim da je dosla do izrazaja i spremnost predstavnika Srba da ucestvuju na izborima”, ocenio je premijer Kosova Bajram Rexhepi i dodao da je zatrazena snazna podrska Kontakt grupe plus i dodatni napori za obezbedjivanje sigurne sredine i mirne predizborne kampanje.

“Mi se nadamo da ce posle svih ovih sastanaka oni ucestvovati na izborima” rekao je premijer Rexhepi.

On je obecao da ce institucije Kosova ostvariti svoje obaveze u obezbedjivanju vece zastite za pripadnike manjina.

Ovo opredelenje institucija Kosova potvrdili su i srpski predstavnici na sastanku kontakt grupe.

Dragisa Krstovic, sef Poslanicke grupe Koalicije “Povratak” je izjavio da su institucije Kosova ponudile garancije za institucionalnu podrsku u ostvarivanju prava manjinskih zajednica.

Jedan deo odgovornosti za dileme pred kojima se nalaze kosovski Srbi oko ucesca na izborima snosi i medjunarodna zajednice, koja, prema njegovim recima nije bila odlucna u doslednom ostvarivanju Rezolucije 1244, smatra Oliver Ivanovic.

Ja se zalazem za brzo resenje , rekao je Ivanovic: “Ja sam licno za sto brze resenje i ne za to da se stvari otezu i da se u poslednjem trenutku odluci o tako znacajnim pitanjima”.

On je izrazio nadu da ce se konacna odluka doneti posle sutrasnjeg sastanka Kontakt grupe plus sa rukovodstvom Srbije.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova i premijer Rexhepi su istakli kako se o decentralizaciji moze razgovarati na osnovu zajednickog plana UNMIK-a i vlade Kosova i decentralizacija, prema recima predsednika Rugove, treba da bude organizovana na vertikalnim, nikako na etnickim osnovama.

Iz Americke kancelarije, koja je bila organizator i ovog sastanka, saopsteno je da ce posle podne biti podeljeno sluzbeno saopstenje o danasnjem sastanku Konstakt grupe plus.
XS
SM
MD
LG