Dostupni linkovi

Sarajevski atentat i Rambouillet – izgovori za napade na Srbiju


Kako su analitičari uglavnom i očekivali, Milošević je svoju odbranu započeo opširnom političkom raspravom o uslovima koji su devedesetih godina prošlog stoljeća doveli do krvavog raspada avnojske Jugoslavije, u kojem su počinjeni nakon Drugog svjetskog rata u Evropi neviđeni ratni zločini. Dokazi koje je tužba iznijela pred suce Tribunala, za kojeg je optuženi ponovio da ne priznaje njegov legalitet i legitimitet, “postavljaju pravu istinu na glavu”, kako bi se “zaštitili pravi krivci za napad protiv Jugoslavije”, kazao je Milošević.

Odbacujući optužbe da su ključni krivac za raspad Jugoslavije Srbija i on lično, Milošević je Njemačku, Vatikan, Evropsku uniju i SAD označio kao nosioce “udruženog zločinačkog poduhvata” protiv njegove zemlje, a kao pomagače “secesionistička rukovodstva” Slovenije, Hrvatske i BiH. Rat u tadašnjoj Jugoslaviji otpočeo je, po njegovim riječima, nezakonitom secesijom Slovenije, koja je bila "školski primjer oružane pobune protiv države, po Ustavu SFRJ i Povelji UN", ali su “evropske sile stale na stranu separatista, osudjujući legalnu oružanu silu”. "Ubijanje vojnika JNA bilo je običan zločin, a ne rat", ocijenio je Milošević. Od tada su, nastavio je on, inverzija krivice za zločin i zamjena teza, koje su prihvatili američki i evropski mediji, postale pogonsko gorivo za rat".

Velika Srbija je termin koji je izmišljen u Beču – kazao je u svojoj uvodnoj riječi Milošević – kako bi se spriječila “legitimna želja slavenskih naroda za ujedinjenjem”. Ideja jugoslovenstva – rekao je on – stvorena je u Hrvatskoj, a Sarajevski atentat su 1914. Austrougarska i Njemačka iskoristile kako bi bezrazložno i neosnovano napale Srbiju. Ista funkcija – dakle nalaženja razloga za napad na Srbiju – dodijeljena je pregovorima u Rambouilletu.

Rat na Kosovu bio je “planirana agresija” Zapada i “albanskih terorista” na SRJ, kazao je optuženi, negirajući kao "notornu laž" da su vlasti Srbije podvrgavale represiji albansko stanovništvo i tvrdeći da su, naprotiv, “Srbi bili žrtve etničkog čišćenja na Kosovu”. Oslobodilačka vojska Kosova – dodao je – a ne srbijanska vojska i policija, krivac je za brojna ubojstva Srba, ali i svojih sunarodnika, za šta je kao primjer naveo “ovoga Limaja (Fatmir, op'. a.), koji je u zatvoru Tribunala”, koji je optužen za ubistvo i Albanaca i Srba.

Sudsko vijeće je na kraju današnje rasprave odobrilo Miloševiću da svoju uvodnu riječ završi sutra.

Nakon uvodne riječi najavljena je višednevna proceduralna rasprava o tome da li je optuženi zdravstveno sposoban da vodi svoju odbranu, odnosno da li mu Sudsko vijeće i mimo njegove volje treba nametnuti sluižbenog branioca. Rasprava će se voditi na temelju povjerljivih medicinskih izvještaja dvojice kardiologa i jednog toksikologa, koji su proteklih mjeseci ispitali optuženog. U najmanje jednom od tih izvještaja se, prema onome što je do sada objavljeno, izričito navodi da Milošević “nije sposoban da sam vodi svoju odbranu.”
XS
SM
MD
LG