Dostupni linkovi

Putin optužio Čečene i Al Qaedu za rušenje aviona


Rusko-njemačko-francuski summit pokazao je veliku bliskost u svim pitanjima o kojima su razgovarali Putin, Schroeder i Chirac. Sva trojica šefova su iskazala veliku zabrinutost za stanje u Iraku, saglasni da pruže svu pomoć u stabilzaciji zemlje.

Njemačka je predložila, osim pomoći za trening iračkih policajaca i vojnika u Ujedinjenm arapskim emiratima, i pomoć kod predstojećih izbora Iraku. Francuski je predsjednik Jacques Chirac još jedanput pozvao otmičare da oslobode dvojicu francuskih novinara. "Francuska će učiniti sve da bi postigla taj cilj, kazao je Chirac.

Osvrćući se na sukobe u Čečeniji, Putin je iskazao spremnost za dogovor, ukoliko to podrazumijeva nedodirljivost teritorijalnog integriteta Rusije. Istovremeno, ruski je predsjednik ponovio kako je nedvojbeno da je napad na dva ruska aviona teroristički akt kojeg su zajedno izveli Čečeni i Al Qaeda.

Gerhard Schroeder je kazao kako se nada da će posljednji predsjednički izbori u Čečeniji doprinijeti mirovnom rješenju konflikta. "Prema svim informacijama", izjavio je njemački kancelar, "tokom spornih izbora nje bilo velikih kršenja pravila". Ruski predsjednik je dodao kako su ti izbori pokazali da Čečeni žele ostati u Rusiji.

Prema izvorima zvanične Moskve, proruski orijentirani kandidat Al Alhanov osvojio je 75 posto glasova. Promatrači, medjutim bilježe masivan pritisak na birače kako bi se Alhanovu osigurala pobjeda.
XS
SM
MD
LG