Dostupni linkovi

Silom na protestante


“Nekoliko osoba je oslobodjeno, verujem da ce svi biti oslobodjeni, izjavio je agenciji “ Kosovalajv”(Kosovalive) portparol regionalne UNMIK policije Malkom Assbi.

Nusrete Kumnova, iz nevladine organizacije Udruzenje majki nestalih, koja je zajedno sa jos oko 50 ucesnika protesta uhapsena, nakon pustanja iz pritvora je izjavila kako je ponasanje policije bilo sramno.

“Mi ne cinimo nista vise vec samo trazimo rasvetljavanje sudbine nase dece”.

Prema njenim recima jos oko 30 osoba je u pritvornom centru u Pristini.

UNMIK policija i Kosovska policijska sluzba (KPS) silom su rasterali ucesnike protesta koje je organizovala Asocijacija porodica nestalih. Sluzbeno je potvrdjeno da je uhapseno 50 protestanata.

Na medjunarodni dan nestalih oko 200 ucesnika protesta je jutros rano u organizaciji Asocijacije porodica nestalih blokiralo ulicu “Majka Tereza” u Pristini, zahtevajuci od institucija Kosova i UNMIK-a da ucine vise na rasvetljavanju sudbine vise od tri hiljade nestalih.

Istoga dana kada je sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen zatrazio odlucnu akciju na rasvetljavanju sudbine nestalih pripadnici medjunarodne policije i kosovske policijske sluzbe su uz upotrebu sile rasterali ucesnike protesta i tome prilikom kako je potvrdjeno uhapseno oko 50 ucesnika protesta. Medju njima su i Albin Kurti iz nevladine organizacije Kosovska mreza akcija , Sheremet Ademi, predsednik Asocijacije porodica nestalih i Nusrete Kumnova iz Udruzenja majki nestalih.

Malkom Assbi (Malcolm Ashby) glasnogovornik regionalne policije UNMIK-a za Pristinu potvrdjujuci da je policija uhapsila 50 osoba je kazao: “Sedam dana ranije zatrazena je dozvola za protest. Mi smo im rekli da mogu da protestuju ali ne da blokiraju ulice. Rekli smo im da ukoliko blokiraju ulice da cemo i hapsiti i to je razlog zasto ih hapsimo” rekao je Assbi.

Pre intervencije specijalne policijske jedinice su zahtevali od ucesnika protesta da se mirno udalje iz ulice i da protestuju na trgu, ali su oni odbili.
Ibrahim Makoli iz Pristinskog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda ovaj potez policije smatra nerazumnim.

“Oni imaju pravo da protestuju. Ovo je kriminalno ponasanje. Ovakva upotreba sile se ne desava ni u njihovim komunistickim zemljama”, kaze Makoli aludirajuci na poreklo pripadnika pilicijskih snaga, koje uglavnom cine policajci iz Ukrajine i Poljske.

Protest i dalje traje dok velike policijske snage drze pod kontrolom glavnu pristinsku ulicu i ne dozvoljavaju njenu blokadu.

Istovremeno, danas je iz UNMIK-a podeljeno saopstenje u kojem Soren Jessen Petersen, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN , zahteva da se delovanjem svih institucija i pojedinaca obelezi 30 avgust medjunarodni dan nestalih. On je istovremeno zatrazio brze prenosenje posmrtnih ostataka, oko 500 kosovska Albanaca, koja se nalaze u Srbiji i odlucnu akciju na rasvetljavanju sudbine oko tri hiljade nestalih osoba.
XS
SM
MD
LG