Dostupni linkovi

Alhanov se ne boji sudbine Kadirova


Predsednik čečenske izborne komisije Abdul-Kerim Arsahanov izjavio je da je Alhanov dobio 73,68 odsto glasova, na osnovu prebrojanih glasova sa 95,8 odsto biračkih mesta.

On je naveo da je na drugom mestu Movsur Hamidov sa osvojenih 8,1 odsto glasova, a na trećem Abdula Bugajev sa 4,58 odsto glasova.

Novi predsednik Čečenije Alu Alhanov izjavio je da na toj funkciji namerava da se najpre bavi rešavanjem problema bezbednosti, privrede i socijalne sfere republike.

Alhanov je agenciji Itar-Tas izjavio da će na mestu premijera ostati Sergej Abramov, a da će sin ubijenog predsednika Ahmata Kadirova, Ramzan Kadirov, ostati na mestu potpredsednika vlade.

On je dnevniku "Gazeta" izjavio da se ne boji sudbine Kadirova, koji je ubijen u terorističkom napadu 9. maja.

Alhanov je 47-godišnji general policije, a do isticanja kandidature bio je ministar unutrašnjih poslova republike i predsednik Javnog fonda za obnovu Čečenije.

Nije se do sada bavio politikom, a za razliku od njegovog prethodnika, nije bio u redovima pobunjenika i bio je protivnik jednog od čečenskih vodja Džohara Dudajeva.

Nakon što su 1996. godine vlast u Čečeniji preuzeli separatisti, on ju je napustio, vrativši se 2000 godine. Bio je najpre na mestu načelnika policije u Groznom, da bi prošle godine postao ministar, koji se uhvatio čišćenja redova republičke policije od bivših gerilaca.

Na prvoj konferenciji za stampu nakon izbornih rezultata Alhanov je rekao da nikad nije nameravao da pregovara sa liderom separatista, Mashadovim, koji bi – prema njemu – trebalo da se izvini svom narodu i da ga ostavi da živi u miru.
XS
SM
MD
LG