Dostupni linkovi

Milošević se vraća u sudnicu


Nakon niza odlaganja zbog zdravstvenih problema optuženog, sutra bi trebalo da započne “drugo poluvrijeme” suđenja Slobodanu Miloševiću. U dosadašnje dvije ipo godine ovog procesa, kojem se u Tribunalu, ali i svjetskim medijima, daje najviši rejting pošto je riječ o suđenju bivšem predsjedniku jedne države, tužba je izvela svoj dokazni postupak. Na oko 630 hiljada dosad napravljenih stranica dokaznog materijala tim Carle del Ponte je nastojao dokazati da je Milošević imao presudnu ulogu u krvavim balkanskim sukobima u prvoj polovini devedesetih 20. stoljeća, u kojima su počinjeni zločini protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i zakona i običaja rata, te najteži zločin kojeg poznaje savremena civilizacija – genocid.

Sutra će Milošević dati svoju uvodnu riječ, koja će prema najavama trajati cijeli dan. Nakon toga, očekuje se višednevna proceduralna rasprava o tome da li je optuženi zdravstveno sposoban da vodi svoju odbranu, odnosno da li mu Sudsko vijeće i mimo njegove volje treba nametnuti sluižbenog branioca. Rasprava će se voditi na temelju povjerljivih medicinskih izvještaja dvojice kardiologa i jednog toksikologa, koji su proteklih mjeseci ispitali optuženog. U najmanje jednom od tih izvještaja se, prema onome što je do sada objavljeno, izričito navodi da Milošević “nije sposoban da sam vodi svoju odbranu.”

Izlazak prvog svjedoka odbrane, čiji identitet nisu željeli otkriti ni članovi Miloševićevog pravnog tima, očekuje se tek 7. septembra. Pravni zastupnici optuženog kažu da su svoj dolazak u Haag dosad potvrdili Constantine Mitsotakis i Jevgenij Primakov, nekadašnji premijeri Grčke i Rusije.

Pored ovoga procesa, koji će, kao što je to dosad bilo uobičajeno, pobuditi veliko zanimanje svjetskih medija, za srijedu je zakazano izricanje presude Radoslavu Brđaninu, koji je optužen za genocid u sjeverozapadnoj Bosni. Tužba je zatražila izricanje kazne doživotnog zatvora a odbrana oslobađajuću presudu.

Na rasporedu ove sedmice su, takođe, i završne riječi tužbe i odbrane na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, bivšim zapovjednicima Bratunačke i Zvorničke brigade VRS, koji su optuženi za genocid i ratne zločine u Srebrenici u julu 1995.
XS
SM
MD
LG